Gazdaság

Csúszik a Budapest Bank eladása

Pénteken mégsem írták alá az amerikai kézben lévő bank adásvételi szerződését a magyar állammal – írja a Napi Gazdaság.

Az eredeti tervek szerint pénteken kellett volna szignózni azt a szerződést, amely során az állam az MKB után a Budapest Bankor is megszerzi magánkézből. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Napi Gazdaságnak a csúszást a tárgyalások összetettségével indokolta, de nem adott meg újabb céldátumot a tárgyalások lezárására. Ahogyan azt sem árulták el, hogy mekkora lesz a vételár.

A Magyar Közlöny szerint péntekig kellett volna megkötni a Budapest Bank végleges adásvételi szerződését. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz. A társaságnak az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújt hitelt a vételárral megegyező összegben, illetve a szükséges garanciát is az MFB vállalja.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 2014. december 4-én rendkívüli tájékoztatón jelentette be, hogy az állam megveszi a Budapest Bankot, az erről szóló előszerződést a magyar kormány aznap írta alá a bank tulajdonosával, a GE-vel. Az átadás-átvétel 2015. június végére zárulhat le – mondta akkor Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter indoklása szerint a döntés a gazdasági szuverenitás visszaszerzését is jelenti. Hozzátette, hogy az előszerződést követően készítik el a végleges értékelést és döntenek a finanszírozásról. A vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, a fedezetet az MFB biztosítja. A vételárat az átvilágítás után határozzák meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik