Pénzügy

Komoly bizalmi válságot okozott a brókerbotrány

quaestor károsultak (quaestor)
quaestor károsultak (quaestor)

Van olyan vélemény, hogy ha a felügyelet és a kormány túlzásba viszi a szabályok szigorítását, a magyar cégek versenyhátrányba kerülhetnek. Emiatt pedig a lakosság megtakarításai a magyar felügyelet által nem kontrollált külföldi szolgáltatókhoz vándorolhatnak.

Brókerbotrány

A brókerbotrányok kapcsán készített interjút a Napi Gazdaság Szécsényi Bálinttal, az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatójával, aki a Budapesti Értéktőzsde alelnöki posztját is betölti. Többek között arról kérdezték, milyen hatással volt a piacra a brókerbotrány. Szécsényi Bálint úgy látja, komoly bizalmi válság alakult ki, ami az összes befektetési szolgáltatóra és alapkezelőre hatással volt.

Azt tapasztalták, hogy az ügyfelek sokkal több kérdést tettek fel és sokkal tájékozottabbak lettek az elmúlt időszakban. Ez a pozitív fejlemény, mert jelzi, hogy az emberek a korábbinál sokkal többet foglalkoznak befektetéseik biztonságával. Azt is elismerte, hogy szinte minden piaci szereplőnél érzékeltek valamekkora ügyfélelvándorlást, elsősorban bankokhoz. Ezt egyébként a közelmúlt eseményeinek ismeretében érthetőnek tartja, hiszen ahogy fogalmazott, számos helyről azt suttogták a botrány heteiben, hogy a bankokban esetleg nagyobb biztonságban van a pénzünk. De úgy látja, az ilyen ügyfélreakciók már lecsengtek, sőt egyre több az új számlanyitás.

Összességében úgy értékelt, hogy olyan pánikreakciót tapasztaltak az ügyfelek részéről, amikor a racionális érvek nem működnek.

Kérdezték arról is, mit szól hozzá, hogy a a fiktív Quaestor-kötvények tulajdonosait a piaci szereplőknek kell majd kártalanítaniuk. Morálisan szerinte nehezen fogadható el, hogy a szektor tisztességes szereplőire akarják ráterhelni néhány csaló visszaélését.

Szó került még arról is, mennyi idő alatt heverheti ki a piac a bizalmi válságot, hogy mit gondol Szécsényi Balázs a tervezett MNB-s szigorításokról, a piac felelősségéről. A részletekért kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik