Pénzügy

„Az MSZMP-tagokat is egy nappal korábban értesítették az áremelésekről”

quaestor (quaestor)
quaestor (quaestor)

Hihetetlen tempóban gyűrűzik egyre magasabbra a Quaestor-botrány. A pártok ide-oda dobálják a felelősséget, miközben van egy teljesen egyértelmű értelmezési rendszer: a jog. Magyar György ügyvédet kérdeztük.

Egzisztenciák pengeélen táncolását figyelhetik valós időben azok, akik nyomon követik a közélet jelenleg legmeghatározóbb ügyét. A brókerbotrány állomásairól a Hír24 korábban már részletesen beszámolt, Magyar György ügyvédet a legfrissebb fejleményekről kérdeztük. Ő is megerősítette, amit talán sokan sejtenek: az egyre hangosabb és szerteágazóbb politikai csetepaté hullámai elfedik a valódi kérdéseket. De nézzük, a jog embere hogyan látja az egyre nehezebben követhető eseményeket.

Az Index cikke szerint a Fidesz vezetése már napokkal a Hungária Értékpapír Zrt. bedőlése és a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődje előtt tudhatott arról, hogy a két cégnél súlyos gondok vannak, ez az információ segíthette is a kormányoldali politikusokhoz közel álló cégeket, hogy időben kimentsék a brókercégeknél elhelyezett pénzeiket. Ezt nevezik bennfenntes kereskedelemnek. Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter, a MoMa elnöke Facebook-posztjában fakadt ki: ő egyenesen börtönbe küldené a felelősöket, mivel „normális országokban” ilyen esetekben kattan a bilincs az ügyeskedők kezén. Mint a rajtakapott csibész gyerekek: a Fidesz a baloldalra, az ellenzék a kormányra mutogat a felelősség tekintetében. De miért kell mutogatni, amikor – elvileg – színtisztán a jog koordinátái között kellene felfejteni a szálakat?

Magyar György ügyvéd úgy látja: mindenképpen vizsgálandó, hogy a kormányzati szereplők,  politikusok mikor, miként értesültek előzetesen a készülő botrányokról – de nem a politikai csatározás eszközeivel. „Ezekről az ügyekről is, mint minden más hasonló ügyről le kell hántani a politikai palástot és a tiszta jogi felelősség kérdését kell nagyon komolyan körbejárni” – mondja. Szinte felelőtlenség, sőt, érzéketlenség politikai nyereséget kovácsolni egy akkora csalás kapcsán, mint ami most bontakozik ki szemeink előtt.

Vélhetően ugyanaz történt, mint az előző rendszerben, amikor az MSZMP- tagoknak is egy nappal korábban szóltak az áremelésekről és így még be tudtak spájzolni. De ez csak fantáziálás” – emlékeztet a nem is olyan régmúlt simlis módszerére a jogász.

Fotó: Hír24 / Neményi Márton

Vonzó opció a konteó

Az ügyvédet kérdeztük az egyik legmeghökkentőbb híréről is, miszerint a rövid idő alatt irigylésre méltó karriert befutott Orgován Béla már nem a Quaestor vezérigazgatója. Emlékezetes: március 16-án Tarsoly Csaba, felesége, valamint édesapja átadta a Quaestor-stafétát a szakma számára teljesen ismeretlen, korábban közmunkásként foglalkoztatott Orgován Bélának. A sajtó rögtön élt a gyanúperrel: Orgován kinevezése alkalmas lehet arra, hogy Tarsolyék kibújjanak a felelősség alól, kinevezésének időpontjától ugyanis az új vezérigazgatót terheli a felelősség a cégnél történtekért. Tarsoly Csaba március 25-én vette vissaza az irányítást, mivel számára is világossá vált, hogy a homályos vezetőváltás még rosszabb színben tünteti fel őt – már amennyire ez jelen helyzetben lehetséges. A következő elgondolás szerint Orgován pünkösdi királysága szintén csak egy trükk lehetett: regnálása alatt papírok tűnhettek el.

A brókerbotrány remek táptalaja az összeesküvés-elméleteknek, ezért is kérdeztünk rá Magyar Györgynél, valóban ennyire egyszerűen meg lehet-e úszni egy ekkora buktát? Nem.

„Az átadás-átvételi jegyzőkönyvek döntik el, hogy mikor mi tűnt el. Itt eléggé átlátszó próbálkozás lenne a strómanra hárítani a felelősséget. Megítélésem szerint sem a polgári jogi, sem a pénzügyi jogi, sem a büntetőjogi felelősséget nem tudja kimenteni a korábbi cégtulajdonos vagy cégvezető, mert az ő tevékenysége időszaka alatti jogsértésekért mindenképpen ő lesz felelősségre vonható.”

Érdemes tehát nem felülni a kétségtelenül adrenalinszint-emelő konteóknak, a pártok – nem érdek nélküli! – gyanúsítgatásainak és úgy tekinteni a brókerbotrányra, ami: egy olyan bűntettként, amely rengeteg, kiszolgáltatott embert hozott lehetetlen helyzetbe. Hántsuk le azt a politikai palástot, amely eltakar, hamisan tematizál és nem a megfelelő súlypontokra irányítja figyelmünket. Ne legyünk balekok!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik