Pénzügy

HVG: másodszor se mondott igazat a Quaestor

tarsoly-csaba(960x640).jpg (tarsoly csaba)
tarsoly-csaba(960x640).jpg (tarsoly csaba)

Lényegében még mindig azt intéz a csalással meggyanúsított cég, amit csak akar. Él is a lehetőséggel.

A cégbírósági adatok alapján megint átverte a közvélemény a Quaestort, be se nyújtották az öncsőd-kérelmet – írja a HVG. Ezek szerint nemcsak az első öncsőd megindításáról szóló közlemény, de a múlt heti sem volt igaz, a csalással gyanúsított cég még mindig külső kontroll nélkül működik, azt intéznek, amit akarnak.

Legutóbb március 20-án közölte a társaság, hogy beadták az öncsőd-kérelmet, ennek már meg kellett volna jelennie a cégközlönyben és a cégbírósági nyilvántartásban. A kérelem benyújtásáról szóló közleményt haladéktalanul, egy napon belül közzéteszi a bíróság, így ha a cégközlönyben nem látható, akkor vagy be se nyújtották, vagy nem ment át az első szűrőn. A cégbíróság nyilvántartásában azonban akkor is meg kell jelennie az öncsőd-kérelemnek, ha elutasították.

Az első – szintén hamis – közlést az öncsőd-kérelem benyújtásáról a Magyar Nemzeti Bank is bevette, még március 23-án is szerepelt a jegybank közleménye a Quaestor oldalán ezzel kapcsolatban, a felügyeleti biztos aláírásával. Miután azonban a HVG megkérdezte az MNB-t, hogy a felügyeleti biztos milyen információk alapján tájékoztatta az ügyfeleket az öncsődről, válasz helyett levették a március 9-i kérelembenyújtásról szóló közleményt.

A csődeljárást szakértők szerint azért húzza a cég, hogy időt nyerjen – ezalatt éjt nappallá téve dolgozhatnak az iratokkal, például abból a célból, hogy valamelyik képviselő megússza a büntetést vagy csökkentsék a hitelezők vagyonát.

Mivel a csődvédelem nem indult el, valószínűleg senki nem tudja a cégtulajdonosokon kívül, hogy mi zajlik a társaságnál. Tarsoly Csabáról annyit lehet tudni, hogy folyamatosan dolgozik, a rendőrség viszont szerdán késő délutánig sem hallgatta meg.

Eközben március 16-án amellett, hogy egy börtönviselt volt közmunkást kineveztek vezérigazgatónak, átalakították a Quaestor központi cégének szerkezetét is: a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt-be beszállt a hamis kötvények kibocsátásáért felelős Quaestor Financial Hrurira Kft. Azzal, hogy a Quaestor Financial Hrurira a központi Quaestor-cég tulajdonosává vált, a felszámolás során az utolsók közé kerül a kielégítési sorban az ügyfeleivel együtt, vagyis bármilyen ingatlan és vagyontárgy eladásából származó pénz csak utolsósorban kerülhet a károsult kötvényesekhez.

Azt pedig, hogy Orgován Bélát kinevezték vezérigazgatóvá, most pedig Tarsoly visszaveszi a posztot, akár az okiratok eltüntetésére is ki lehet használni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik