Pénzügy

Rendkívüli vizsgálat indul a Quaestor könyvvizsgálója ellen

quaestor (quaestor)
quaestor (quaestor)

Az Index úgy tudja, a Quaestor számláit hitelesítő könyvizsgálókra már tavaly felfigyelt a felügyelő hatóság és eljárást is kezdeményezett, de felfüggeszteni nem tudta. A cég tulaja, Rocskai János a rendszerváltás előtt államtitkár volt. A Quaestor-ügy kirobbanása után rendkívüli vizsgálat indult a Pénzmentő Kft. ellen - számol be a lap.

A felfüggesztés az Index szerint azért nem volt sikeres, mert Rocskaiék kétszer is megtámadták a bíróságon a közfelügyeleti hatóság döntését, csak időközben bedőlt a Quaestor Hrurira, amely a gyanú szerint 150 milliárd forint értékben bocsátott ki fiktív kötvényeket. A könyveket Rocskaiék cége hitelesíti évek óta.

A lap hangsúlyozza: az, hogy a könyvizsgáló cég a hatóság ellenőrzésén elbukott, még nem jelenti azt, hogy részt vett a csalásban. Ezzel együtt, mivel a Quaestor könyvvizsgálójaként a Pénzmentőnek az volt a dolga, hogy megállapítsa, a “cég beszámolója megfelel-e a jogszabályoknak, megbízható és valós képet ad-e a társaság helyzetéről”, felelőssége mindenképpen felvetődik, ezért rendkívüli vizsgálat indul ellenük – írja az Index.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik