Pénzügy

Szervezkednek a Quaestor-károsultak

quaestor(5)(430x286).jpg (quaestor)
quaestor(5)(430x286).jpg (quaestor)

Azt akarják, hogy a kormány minden felelős vagyonát zárolja, a családtagjaikéval együtt. Különösen nehéz helyzetben van, aki Quaestor-kötvényt vett.

Szervezkednek a brókerbotrány károsultjai: több ezren nem hajlandóak beletörődni abba, hogy elvesztették megtakarításukat. Három nap alatt több mint háromezren írták alá azt a petíciót, melyben veszteségük teljes megtérítését és a kormány segítségét követelik, a Facebookon pedig már mintegy 3500-an csatlakoztak. Tüntetéseket szerveznek Szegeden és Kecskeméten is a Quaestor-irodák elé, Pesten a Magyar Nemzeti Bankhoz vonulnának – írja a HVG.

A Quaestor-károsultak azt mondták: szándékosan tájékoztatták félre az embereket, ezért azt kérik, hogy a kormány zárolja a cég vagyonát a tulajdonosok és családtagjaik vagyonával együtt, emellett tegyenek lépéseket a tulajdonosok külföldi bankszámláinak befagyasztására is.

A portál összefoglalta a fontos tudnivalókat az üggyel kapcsolatban.

A fiktív kötvénykibocsátásról például tudni kell, hogy az eladott papírok nem olyan értelemben fiktívek, hogy semmit nem érnek, ezek is a cég kötelezettségét rögzítik a befektetők felé, csak jogi értelemben nem minősülnek kötvénynek.

Fontos információ az is, hogy a Befektető-védelmi Alap egymillió forintig száz százalékban, hatmillió forintig az egymillió forint feletti rész 90 százalékában fizet kártérítést. Így a legtöbb pénz, amit az alaptól viszontláthatnak, 5,5 millió forint.

Ez a védelem nem vonatkozik azonban a Quaestor-kötvényesekre, ugyanis a befektetési veszteségre nem terjed ki. Ha valakinek a Quaestor Értékpapír Zrt-nél vezetett ügyfélszámláján Richter-részvénye, Mol-kötvénye vagy egyéb befektetése volt, azután az alap fizet az említett értékhatárig, akinek viszont a Quaestor Financial Hrurira Kft. által kibocsátott kötvénye volt, nem számíthat sok jóra, mert itt a kibocsátó ment csődbe. Legfeljebb a cég megmaradt vagyonából juthatnak pénzhez.

A Quaestor-kötvényeseknek ügyvédet lehet érdemes megkeresniük, legalább tájékozódás céljából. Perelni pertársaságként érdemes, több ember több információval rendelkezik, erősebb és akár társadalmi-szociális probléma is lehet ügyükből, így nagyobb az esély a kárenyhítésre.

Érthetetlen viszont, hogy a Quaestor-botrány felelősei szabadlábon vannak: a HVG emlékeztet arra, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-től azonnal elvittek a rendőrök négy embert, de azt is azután, hogy Orbán Viktor a rádióban azt mondta: nem érti, miért nem kattannak a bilincsek. A Buda-Cashtől, ahol a Hungáriánál százszor nagyobb összegű csalásról lehet szó, két hét után került előzetesbe három személy. A Quaestor-botrány múlt hétfői kipattanása óta viszont senkit nem fogtak el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik