Pénzügy

Brókerbotrány – nem csak a párnaciha nyer vele

persely (persely, )
persely (persely, )

Az elhíresült ügyek miatt sokakban felmerülhetett, hogy inkább otthon tartják a pénzüket. Azonban ez a megoldás még rövid távra sem igazán biztonságos. Helyzetbe kerülhetnek viszont a bankok és a biztosítók.

Folyamatosan újratermelődik a magas hozamok iránti igény és az a hit, hogy található a piaci szabályszerűségeket felülíró, tuti befektetési megoldás. Ezért kell a felügyeleti mechanizmusokat is továbbfejleszteni – mondta Bunghardt Csaba, a Vienna Life Biztosító igazgatósági tagja a Portfolio.hu-nak adott interjújában. A szakember szerint a brókerbotrány egyfajta átrendeződést hoz az ügyfeleknél a bankok és a biztosítók irányába.

A tutira vágyunk

Bunghardt szerint folyamatosan újratermelődik az igény a magas hozamokra és a hit abban, hogy található a pénz- és tőkepiac szabályszerűségeit felülíró, tuti befektetési megoldás. Ezért is kell a felügyeleti mechanizmusokat is továbbfejleszteni, ami persze nem jelent egyértelmű túlszabályozást, hanem inkább finomhangolást, “együttélést” a piaccal.

A párnaciha vagy a befőttes üveg azonban, mint mondta, még rövid távra sem biztonságos megoldás, főleg, ha abban tároljuk összes megtakarított pénzünket. Közép- és hosszú távon pedig elengedhetetlen, hogy profi, szakosodott intézményre bízzuk a pénzünket.

Ebben a folyamatban fontos szempont az, hogy értsük a terméket, amit választunk, ne vállaljunk olyan kockázatot, amellyel nem vagyunk komfortosak, ha lehet, törekedjünk a diverzifikációra oly módon is, hogy több helyen fektetjük be megtakarításainkat, s minden esetben nézzünk utána az intézmény hátterének, anyacégének, annak, hogy ki a könyvvizsgálója, mióta végzi a tevékenységét, stb.

Ha kíváncsi például arra, kaptak-e ügyfeleiktől aggódó telefonokat, és hogyan tudnak a brókercégeknél nagyobb garanciát kínálni az ügyfelek megóvására, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik