Pénzügy

Önfeljelentés robbanthatta ki a Buda-Cash-botrányt

Lepértesülés szerint a brókerház vezetői keresték fel a pénzügyi felügyeletet, amely már vizsgálódott a kapcsolódó bankoknál.

Az eltűnt 100 milliárdból 70 milliárd hiányozhat a négy kis bank vagyonából, 30 milliárd a brókerház ügyfeleinek számláiról tűnhetett el, írja a napi.hu. “A négy regionális banknál (BRB Buda Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) hosszabb ideje vizsgálódó MNB az ott tapasztaltak miatt terjesztette ki a vizsgálatot a bankok relatíve tetemes állampapír-portfólióját kezelő Buda-Cash Zrt.-re is, és a helyszíni vizsgálat kezdő napja hétfő volt. Erre keresték fel a felügyeleti hatóságot az érintett vezetők, jelezve: a brókerház és a bankok vagyonából mintegy 100 milliárd forint hiányzik” – vázolja a lehetsége “forgatókönyvet” a lap..

A cikk szerint az összeg több mint kétharmada (70 milliárd forint) az együttesen mintegy 220 milliárdos mérlegfőösszeggel rendelkező négy kis bankra esik, vagyis az önfeljelentés szerint a banki vagyon harmada hiányzik. A többi 30 milliárd a brókerház ügyfeleinek számláiról tűnhetett el.

A lapban közöl írás kitér arra is, hogy a százmilliárdos szám a felügyeleti biztosok vizsgálatának lezárásáig csak feltételezés, ennél lehet kevesebb is, de több is, különösen, ha például banki hitelek mögött álló értékpapír-fedezetek is hiányoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik