Pénzügy
mnb(960x640)(2).jpg (mnb, )

Brókerbotrány – ha veszélyben a pénze, jó, ha ezt tudja

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2015. 02. 26. 15:28

A pénzügyi felügyelet kérdések és válaszok formájában ad tanácsot azoknak, akik a DRB-nél vezetik különböző számláikat. Íme a legfontosabb teendők és tudnivalók.

Korábban a témában:

Sokan kerültek bajba a brokerbotrány miatt, akik nem jutnak hozzá a pénzükhöz. Mint írtuk, a következő nyugdíjat a postás viszi ki azoknak, akiknek eddig DRB-s számlára utaltak, és a családtámogatásoknál, illetve fogyatékossági támogatásnál is lehet erre számítani, ha a MÁK-nak nem adnak meg másik számlaszámot. Van olyan önkormányzat is, aki készpénzben ad most fizetést azoknak, akiknek zárolták a számláját. Íme az MNB mit tanácsol.

Szóljon a fizetés miatt!

Kiemelten fontos, hogy amennyiben valaki a munkabérét a DRB Bankcsoportnál (BRB BUDA Regionális Bank, DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, Dél-Dunántúli Takarék Bankhoz és ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank) vezetett fizetési számlára kapja, azonnal jelezze munkáltatójának, és kérje együttműködését, hogy munkabérét más módon kaphassa meg.

Felmondás sem lehetséges

Kérdésként felmerülhet az is, mi legyen, ha valakinek például tartós befektetési számlája (tbsz) volt valamelyik bajba került bankban, és hogy ezt a szerződést fel lehet-e mondani. Ezzel kapcsolatban azt kell tudni, hogy amíg felfüggesztés alatt van a pénzintézet, addig az ügyfelek rendelkezési joga is szünetel az értékpapírok is pénzeszközök felett. Vagyis nincs mód a szerződések felmondására sem.

De viszont ha valakinek mondjuk a nyugdíj-előtakarékossági számlához (nyesz) kapcsolódó igazolásra van szüksége, akkor azt a felügyeleti biztos révén megkaphatja.

Ha még nem fektették be a pénzt

Bosszantó lehet, ha valaki pont a felfüggesztés előtti napokban fizetett be nagyobb összeget a Buda-Cashnek. De reményt adhat, hogy talán abból még nem vettek értékpapírt. Kérdés lehet, ilyenkor visszakaphatja-e az ügyfél a pénzét. A rossz hír az, hogy nem, mert a felfüggesztés mindenre vonatkozik.

Az MNB ígérete szerint a kérdés-válaszos tanácsadó anyagot folyamatosan frissítik, tehát érdemes rá később is visszanézniük az érintetteknek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.