Pénzügy

Ők is nyerhettek a minimálbér-emeléssel

minimalber(210x140).jpg (minimálbér)
minimalber(210x140).jpg (minimálbér)

Amikor emelik a minimálbért, azzal nemcsak a fizetések nőnek, hanem más, a legkisebb bérhez kötött összeghatárok is. Ami jelenthet pluszbevételt, de többletkiadást is.

Kereset

Az idei évben a tavalyi bruttó 101 500 forintról idénre 105 ezer forintra emelték a teljes munkaidős foglalkoztatottaknál a minimálbér összegét. A bérminimumot pedig (ami a legalább középfokú végzettséget vagy szakképzettséget igénylő munkakörökben a minimumfizetés) havi bruttó 118 ezer forintról 122 ezer forintra növelték.

A minimálbér emelése miatt azonban szokás szerint számos más összeghatár is módosult, mivel ezek hozzá vannak kötve. Vannak, akik ezzel nyernek, másoknak pedig több lesz a kötelező fizetendőjük – derül ki az Adózóna.hu cikkéből.

Növekvő kedvezmények

Nő a részmunkaidős és a rehabilitációs foglalkoztatás kedvezménye, valamint a megváltozott munkaképességű vállalkozókat megillető kedvezmény – mindhárom legfeljebb a minimálbér duplájának 27 százaléka lehet.

Emelkedik az az összeg is, amennyit a korhatár betöltése előtti öregségi nyugdíj, a korhatár előtti ellátás és szolgálati járandóság mellett pluszban kereshetnek az érintettek. Ez ugyanis a bruttó minimálbér maximum másfélszerese, azaz idén legfeljebb évi 1,89 millió forint lehet.

A rokkantsági ellátásban részesülő munkavállalónál pedig három hónapból legalább egyszer nem szabad meghaladnia a keresetnek a másfélszeres minimálbért, ami már 157,5 ezer forint.

Emelkedő ellátások

A gyermekgondozási díj maximuma a minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát ez mostantól legfeljebb havi bruttó 147 ezer forint lehet. Nem változik viszont a gyes, gyet és anyasági támogatás összege, mivel az ezeknél mérvadó legkisebb öregségi nyugdíj összege 2008 óta változatlan (havi 28 500 forint).

A táppénz maximuma is emelkedhet, idén legfeljebb napi 7 ezer forint lehet. A rokkantsági és rehabilitációs ellátás maximumát szintén a minimálbérhez kötik.

Közteherminimum

A minimálbér és bérminimum emelkedése a vállalkozóknak azt jelenti, hogy emelkedik a minimális havi járulékalapjuk, vagyis amennyi után legalább be kell fizetniük maguk után a közterheket a költségvetésbe.

105 ezer forintra emelkedik a kezdő, illetve az előző évben 8 millió forint feletti bevétellel rendelkező őstermelő, illetve az egyházi személyek járulékalapja is, valamint a megállapodás alapján fizetett járulék alapja szintén.

A biztosítási kötelezettség is a minimálbérhez kötött – annak legalább harminc százalékát ki kell tennie a jövedelemnek, hogy fennálljon. Vagyis legalább napi bruttó 1050, havi 31 500 forintot kell hozzá keresni.

Ha részletesebben is kíváncsi, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik