Pénzügy

Útdíj: felpuhításról szó sem lehet

útdíj (útdíj)
útdíj (útdíj)

Úgy tűnik, hiába a háborgás, marad a január elsejétől bevezetett útdíjrendszer. Kisebb korrekciók ugyan elvileg lehetnek, de jelentősebb változtatás nem várható.

Útdíj akkor is van…

A Népszabadság a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát arról faggatta többek között, vajon számíthatunk-e arra, hogy visszavonják, vagy legalább felfüggesszék az új útdíjrendszert, de legalább a hibákat korrigálják. A lap arra is kíváncsi volt, hogy vajon a polgármesterek tiltakozó lobbizása célt érhet-e el.

Fónagy János azt válaszolta, egészen biztos, hogy a visszavonás nem jöhet szóba, méghozzá azért nem, mert nem szeretnék elvenni az emberektől a lehetőséget, hogy a megyei matricákkal olcsóbban és többször használják az autópályákat.

A hibákat ki fogják javítani, ő személy szerint például azt javasolta, hogy a területi érvényességet tegyék tisztába. De szerinte nem nagy a probléma, mindössze 5-6 könnyen orvosolható hibát kell korrigálni. Szerinte az nem hiba, hogy az elkerülő utak fizetőssé tétele miatt az ingyenes városi utakra terelődhet a forgalom.
Az ellenvéleményeket, köztük a polgármesterekét is természetesnek tartja, de összességében azt mondta, a rendszer nem fog puhulni.

Orbán: most tiltakozzon, akinek gondja van

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken reggel Orbán Viktor is beszélt az útdíjról. Úgy nyilatkozott, hogy jelenleg a próbaüzem zajlik.
A kormányfő arra kért mindenkit, hogy “most szólaljon fel (…), most tiltakozzon” a megyei e-matricák ügyében, mert ez az időszak január harmadik hetében lezárul. A kabinet azután tekinti át a próbaüzem tapasztalatait, és levonja az “értelmes” következtetéseket. Februárban a rendszer már végleges formájában működhet – tette hozzá.
Orbán Viktor jónak nevezte a megyei e-matricák rendszerét, de azzal egyetértett, hogy ha például valaki egy másik megye területén hajt le a sztrádáról, mert ott van az első lehajtó, akkor ne kelljen két megyei matricát megvásárolnia.

Az Együtt ezt üzeni Orbánnak

Az Együtt azt követeli a kormánytól, hogy hátráljon meg ebben a kérdésben, törölje el az útdíjrendszert. Sehol se kelljen fizetni, ahol 2014-ben nem kellett!

Szerintük a miniszterelnöknek van miért aggódnia: lesznek tiltakozások. Ha a kormány nem hátrál meg ebben a kérdésben, kénytelen lesz szembenézni a civilek és pártok által szervezett tiltakozó megmozdulásokkal, sőt akár országos blokáddal is.

Liberálisok: Orbán nem hallja?

A Magyar Liberális Párt pedig így regaált: Orbán Viktor ma reggel arra biztatott mindenkit, hogy szóljon, ha baja van a matricarendszerrel. A kormányfő ezek szerint nem hallja az ország lakosságának kiabálását. józan ész nevében arra kérjük a kormányt, hogy vonja vissza a bevezető és elkerülő utak fizetőssé tételét, és ne tegyenek olyan útszakaszokat díjkötelessé, amelyek korábban sem voltak azok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik