Pénzügy

Ilyen butaságot soha ne csináljon!

Több tanulsága is van annak az esetnek, amikor egy bicikliző nő elhagyta a pénztárcáját, benne a fizetését, a bankkártyáit, a PIN kódokkal.

A Pénzcentrum.hu ismertette az esztergomi nő esetét, aki a zsebébe tett pénztárcáját kiejtette biciklizés közben, úgy, hogy észre sem vette. Az első tanulság rögtön az lehet, hogy zsebbe tett pénztárcával ne biciklizzünk.

Minden pénzét bukhatta volna

Csakhogy más butaságot is elkövetett a nő. Pénztárcájában ugyanis benne volt a havi fizetése, két bankkártyája, és a hozzájuk tartozó PIN kódok is. Vagyis gyakorlatilag az összes pénzéhez hozzájuthatott az, aki megtalálta.

A nő szerencséjére azonban a szembejövő autós, aki észrevette, hogy a pénztárca kiesett, úgy vitte be a rendőrségre, hogy ki sem nyitotta. Vagyis a becsületes megtalálónak köszönhetően anyagi kár nem érte a biciklis nőt.

Ellopták a pénztárcáját, lenyúlták a pénzét?

Óriási mákja volt. Mert ha a fizetésén kívül a bankkártyáit is lenullázták volna, valószínűleg egyetlen forint kártérítést sem kapott volna a bankjától. Mert ha a PIN kódot használni tudja a tolvaj, akkor, mint erről már korábban írtunk, kártérítésre nem köteles a pénzintézet. És megúszta a borsos letiltási és kártyapótlási díjakat is.

Szóval lehet azt mondani, hogy nem kell annyit írni róla, hogyan ne bánjunk a bankkártyánkkal, miért ne tegyük a pénztárcákba a kódot, miért ne adjunk nagyon egyszerű, könnyen kitalálható PIN kódokat. Merthogy ez uncsi, hiszen már mindenki tudja. De mint a fenti eset is mutatja, vannak még, akik okulhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik