Pénzügy

Alig csökkent a feketemunka Magyarországon

A feketegazdaság aránya a hazai össztermék (GDP) mintegy 22 százalékára rúgott Magyarországon 2013-ban. Ez 1 százalékos csökkenést jelent a Randstad nemzetközi felmérése szerint.

A munkaerő-piaci szolgáltató cég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: Szlovákiában 15, Ausztriában 7,5 százalék volt a nem adózott munkavégzésből származó jövedelem aránya tavaly.

Ennél sokkal rosszabb volt a helyzet Magyarországon, ahol bár 1 százalékkal csökkent az illegális foglalkoztatás, de még így is 22 százalékot tett ki. Szlovéniában 23,1 százalék, Horvátországban és Romániában pedig 28,4 százalék volt ugyanez az arány.

Egyetértünk, nincs áttörés. Sőt!

Nem feltétlenül a magas adó miatt van

Az elemzés egyébként nem talált jelentős összefüggést az adóterhek nagysága és a feketemunka elterjedtsége között. Több észak- vagy nyugat-európai államban, például Finnországban, Franciaországban, Belgiumban, Svédországban vagy Dániában a magyarnál jóval magasabbak az adóterhek, mégis jóval kisebb, 10-15 százalékos a feketemunka aránya.

Magyarországon nincs áttörés

Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette: a kormány által tett erőfeszítések a munkát terhelő adóterhek csökkentésére egyelőre nem hozták meg a kívánt áttörést.
A munkáltatói és munkavállalói adóelkerülő játszma folytatódik, a munkáltatók, önfoglalkoztatók nem tartanak eléggé a szankcióktól, a munkavállalók érdekérvényesítő képessége pedig korlátozott – tette hozzá.

Ami javíthatna szerintük

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy minél rugalmasabb egy országban a munkaerő-kölcsönzés és egyéb atipikus foglalkoztatás szabályozása, annál alacsonyabb a feketemunka aránya – hívta fel a figyelmet Baja Sándor a közleményben.

A Randstad Holding 2014-ben második alkalommal publikálta a Flexibility at Work riportot, ez alkalommal kifejezetten a feketegazdaság kiváltó okaira és megelőzési lehetőségeire koncentrálva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik