Pénzügy

Méregdrága, mégis sokan veszik

Hadüzenet a biozöldségeknek: nem annyival egészségesebbek és táplálóbbak, mint amennyivel többet költenek rájuk.

Az ár-érték arány alapján üzent hadat a biozöldségeknek a brit kormány – figyelt fel rá a Pénzcentrum.hu. Felmérések alapján arra hívták fel ugyanis a szigetország lakosságának figyelmét, hogy felesleges biogyümölcsökre és -zöldségekre költeniük. Merthogy azok nem annyival egészségesebbek, illetve táplálóbbak, mint amennyivel többet költenek rájuk.

Ellenérv

A lap megkérdezett egy magyar táplálkozáskutató szakembert is, aki azt mondta, tényleg nem feltétlenül kell bioélelmiszerekre költeni az egészséges táplálkozáshoz. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének munkatársa, Györki Niké szerint ugyanis az egészséges szervezetnek teljesen megfelelnek a helyi idénygyümölcsök és zöldségek is. Amelyek vetekszenek szerinte a biotermésekkel.

A helyi termékeket azért hangsúlyozta, mert a más országból behozott termékeket a hosszadalmas szállítás miatt vegyszeresen kezelik, és ez minőségi romlást okozhat.

Azt is hozzátette azonban, hogy például a daganatos betegeknél nagyon fontos a vegyszermentes táplálkozás, vagyis a bioétrend.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik