Pénzügy

Pofátlan végkielégítések: a NAV szembemegy mindenkivel?

Az adóhatóság nem hajlandó visszafizetni a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót - írja a Népszabadság.

A lap szerint az adóhatóság a strasbourgi emberi jogi bíróságnak a magyar államot elmarasztaló döntései, az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata, illetve jogerős hazai bírósági ítéletek ellenére sem hajlandó visszafizetni a „pofátlan” végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót. A lap birtokában levő dokumentumok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy elutasítja az ilyen irányú kérést, vagy a jogalkotó döntéséig felfüggeszti az eljárást.

Így adóznak a “pofátlan” végkielégítések

Az AB február 28-án kimondta, hogy a különadó nemzetközi szerződésbe ütközik. A strasbourgi emberi jogi bíróság ezt három magyar ügyben tavaly már szintén megállapította, s egyenként 11 és 25 ezer euró közötti kártérítést ítélt meg, mert a 98 százalékos elvonás sérti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméről szóló rendelkezését, jelesül azt, hogy mindenkinek joga van javai tiszteletben tartásához, és tulajdonától senkit nem lehet megfosztani.

A kifogásolt rendelkezés megsemmisítéséről viszont nem döntöttek, mert idén januártól a különadó szabályai változtak: a nagyobb összegű végkielégítések után már „csak” 75 százaléknyi sarcot kell fizetni. A NAV ezt úgy értelmezte, hogy a kifogásolt passzust csak a bíróságoknak kell figyelmen kívül hagyniuk, és vélhetőleg ezért nem fizet. A több érintettet is képviselő Soós Andrea Klára ügyvéd a lapnak más véleményt fogalmazott meg: szerinte téved az adóhatóság, amikor arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróság döntése rá nem vonatkozik, hiszen aki perel, egyértelműen nyerni fog. Mégis úgy tapasztalta, hogy a NAV – a terhére sorozatosan kiszabott borsos, félmillió forint körüli perköltségek ellenére – önként egyetlen ügyben sem enged.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik