Pénzügy

Pofátlan végkielégítések: a NAV szembemegy mindenkivel?

Márk Edina
Márk Edina

2014. 06. 16. 15:16

Az adóhatóság nem hajlandó visszafizetni a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót - írja a Népszabadság.

A lap szerint az adóhatóság a strasbourgi emberi jogi bíróságnak a magyar államot elmarasztaló döntései, az Alkotmánybíróság (AB) korábbi határozata, illetve jogerős hazai bírósági ítéletek ellenére sem hajlandó visszafizetni a „pofátlan” végkielégítésekre kivetett 98 százalékos különadót. A lap birtokában levő dokumentumok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vagy elutasítja az ilyen irányú kérést, vagy a jogalkotó döntéséig felfüggeszti az eljárást.

Így adóznak a “pofátlan” végkielégítések

Az AB február 28-án kimondta, hogy a különadó nemzetközi szerződésbe ütközik. A strasbourgi emberi jogi bíróság ezt három magyar ügyben tavaly már szintén megállapította, s egyenként 11 és 25 ezer euró közötti kártérítést ítélt meg, mert a 98 százalékos elvonás sérti az emberi jogok európai egyezményének a tulajdon védelméről szóló rendelkezését, jelesül azt, hogy mindenkinek joga van javai tiszteletben tartásához, és tulajdonától senkit nem lehet megfosztani.

A kifogásolt rendelkezés megsemmisítéséről viszont nem döntöttek, mert idén januártól a különadó szabályai változtak: a nagyobb összegű végkielégítések után már „csak” 75 százaléknyi sarcot kell fizetni. A NAV ezt úgy értelmezte, hogy a kifogásolt passzust csak a bíróságoknak kell figyelmen kívül hagyniuk, és vélhetőleg ezért nem fizet. A több érintettet is képviselő Soós Andrea Klára ügyvéd a lapnak más véleményt fogalmazott meg: szerinte téved az adóhatóság, amikor arra hivatkozik, hogy az Alkotmánybíróság döntése rá nem vonatkozik, hiszen aki perel, egyértelműen nyerni fog. Mégis úgy tapasztalta, hogy a NAV – a terhére sorozatosan kiszabott borsos, félmillió forint körüli perköltségek ellenére – önként egyetlen ügyben sem enged.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.