Pénzügy

Jókora plusszal zárt az államkassza

Megtört a negatív trend: májusban jelentős, 269,4 milliárd forintos többlettel zárt az államháztartás.

Az első négy hónapban még ijesztően elszállt az államháztartás hiánya, hiszen április végén a deficit 954,1 milliárd forintra rúgott, az egész évre tervezett 984,6 milliárd 97 százalékára. Az áprilisi magas hiányt épp a május elsejei hosszú hétvégével magyarázta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), ugyanis a májusi bért és családi juttatásokat már áprilisban kifizették, így májusban erre már nem kellett költeni, ennek és a májusi adóbevételi többleteknek köszönhetően végre vaskos, 269,4 milliárd forintos többlet keletkezett az államháztartásban – közölte ma a tárca.

Tartható a cél

Így az öthavi hiány 681,7 milliárd forintra csökkent, ami az éves terv 69 százaléka. (Tavaly ilyenkor 559,4 milliárd forint volt a deficit.) Igaz, a tervbe vett és végrehajtott államosítások (Antenna Hungária Zrt. megvásárlása) az idei pénzforgalmi hiányt 1100 milliárd forint fölé lökik, így az éves hiány a most vártnál is magasabb lesz – de ez az uniós sztenderdek szerinti mutatót nem érinti, ezért az NGM szerint tartható a GDP arányos 2,9 százalékos hiánycél.

A tárca közleménye szerint a központi költségvetés 817,3 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 109,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,3 milliárd forintos szufficittel zártak. A 2013. év első öt hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 559,4 milliárd forint volt.

Lehúzó tételek

A két év azonos időszakának összehasonlítását befolyásolta a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit, egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai is. Növelték a központi kiadásokat a tavalyi év azonos időszakát meghaladó helyi önkormányzati támogatások, valamint az adósságkonszolidáció keretében idén május végéig kifizetett 68,6 milliárd forint törlesztési célú támogatások is.

A május elsejei szünnapok miatt már áprilisban teljesített bér- és családi juttatások hatásán túl a májusi költségvetési egyenleget javította az Európai Bizottság által átutalt – a korábbi hónapok kiadásaihoz tartozó – uniós támogatások bevételi elszámolása. A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővítéséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek szintén javították a májusi költségvetési egyenleget, elsősorban az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó, a szociális hozzájárulási adó és a kapcsolódó járulékok előirányzatain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik