Pénzügy

Havi százezer fog hiányozni a jövő nyugdíjasainak

A jelenlegi számokból kiindulva harminc év múlva majdnem ennyivel lesz kevesebb az átlagnyugdíj, mint a nettó átlagkereset.

A mai átlagos nettó fizetés 150 ezer, az átlagos nyugdíj pedig 113 ezer forint. Ebből indult ki a Buksza.postr.hu, amikor hipotetikus számítást végzett arra vonatkozóan, hol tarthatnak majd 30 év múlva a nyugdíjak, és a bérek.

Mínusz kilencvenezer

Feltételezték a számításhoz, hogy az infláció végig 3 százalékos lesz, és hogy átlagban ennek megfelelő mértékben emelkednek majd a bérek, meg a nyugdíjak is.

Ebből az jött ki nekik, hogy 30 év múlva a nettó átlagbér 364 ezer forintnyi lehet. Míg az átlagnyugdíj mindössze 274 ezer forintot érhet el. Vagyis a jövőbeni nyugdíjas, ha átlagbért keresett, annál 90 ezer forinttal fog kevesebbet kapni. Már ha csak állami nyugdíjat kap, és annak nem változik a számítási módja.

Nyugdíjpénz

Vagy havi mínusz 20 ezer most

Ami így első ránézésre elég keménynek tűnik. Persze könnyen lehet, hogy a jövőbeni 90 ezer forintos különbség ugyanannyit jelent majd, mint a mostani 37 ezer forintnyi mínusz. Magyarul hogy ugyanannyi lesz a vásárlóértéke. De, ettől függetlenül is nem árt előre gondolkodni. Vagy inkább gondoskodni.

A lap azt is kiszámolta, hogy az átlagos embernek mennyit kellene ahhoz félretenni, hogy ne legyen ekkora anyagi megrázkódtatás a nyugdíjba vonulás: 11,5 millió forintot. Ehhez pedig az átlagbérből havi 20 ezer forintnyit kellene félretenni, harminc éven át (3 százalékos kamat mellett).

polls & surveys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik