Pénzügy

Nyugdíjas nők: többen kapnak jóval kevesebbet

A magyar nyugdíjasok között másfélszer annyi a nő, mint a férfi. Az idős hölgyek átlagban 13 százalékkal kevesebb ellátást kaptak, mint az urak.

Magyarországon 2,128 millió öregségi nyugdíjas volt 2013 januárjában, közülük 61 százalék nő – derül ki a KSH pár napja publikált jelentéséből. Az egy évvel korábbi állapothoz képest 2,1 százalékkal nőtt a nyugdíjasok száma.

A nők 40 program alapján több mint 90 ezren voltak ellátottak, ami 43 százalékos emelkedést jelentett éves szinten.

Nyugdíjba vonulás

Ennyi volt a nyugdíj

A kimutatásból az is kiderül, hogy az átlagnyugdíj 112 781 volt ekkor, és az átlagos havi összeg minden megyében meghaladta a 100 ezer forintot. A folyósított öregségi nyugdíj átlagos összege egyébként 7,8 százalékkal nőtt egy év alatt.

Az átlagos öregségi nyugdíj egyébként a nettó kereset 77 százalékát érte el. Budapesten volt az az arány a legalacsonyabb, mindössze 77 százalékot tett ki.  Nógrád megyében pedig a legmagasabb – ott az átlagnyugdíj a nettó kereset átlagának 94 százalékát tette ki.

Nők nyugdíj előtt

A nők átlag 13 százalékkal kevesebbet kaptak

A nők azonban átlagosan 15 százalékkal kevesebb ellátásra számíthattak, mint férfi társaik. Ami nem csoda, mivel tudjuk, hogy a hölgyek sajnos aktív korukban is kevesebbet vihetnek haza ugyanazért a munkáért, mint az urak. A nyugdíj pedig ugye összefügg a korábbi keresettel.

Így a férfiak az átlagnál több mint tízezer forinttal több (122 828 forintnyi) ellátást kapnak egy főre vetítve havonta átlagosan. A nyugdíjas nőknek azonban be kell érniük átlag 106 451 forinttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik