Pénzügy

Pocsékul teljesít a magyar vasút

Kiváló a hálózat, mégis Európa egyik legrosszabbul teljesítő vasútja a magyar.

A pályahossz miatt rengeteg potenciál rejlik a hazai hálózatban, mégis csak Portugália és Bulgária vasútjának teljesítménye rosszabb a magyarnál a BCG 2012-ben készített Railway Performance Index (RPI) alapján. Mint a Portfolio.hu cikkéből kiderül, a magyar vasút a vizsgált 24 európai ország között a nem túl előkelő 22. helyezést érte el.

Veszélyes vonatra ülni

A BCG a kutatás során egy 10 pontos skálán értékelte az európai vasútvonalakat, ahol mindhárom szempont egyenlő súllyal számított. Az első szempont a használat mértéke (szállított utasok és áruk mennyisége a népességhez viszonyítva), a második a szolgáltatás minősége (pontosság, gyorsaság, ár), a harmadik pedig a biztonság (balesetek és halálesetek száma a hálózathoz viszonyítva) volt.

Mint a Portfolio.hu is kiemeli, Magyarország kimondottan nem biztonságos vasutas országnak számít. Évente több mint 150 ember halála kötődik vasúti balesethez. Igaz, nem tudni, hogy ebből mennyi az öngyilkosok aránya – a MÁV szerint évente 130-an is a vonat alá vetik magukat elkeseredésükben.

Utazunk és morgunk

Az adatokból az látszik: a rossz biztonságához és szolgáltatás minőségéhez képest egész sokat használják a magyar vasútat az emberek és a cégek: a használati mennyiség ugyanis a többi tényezőtől eltérően nem a legalacsonyabbak közt van, hanem a középmezőny alján.

Haszontalan állami pénzek

Az index készítői azt is megvizsgálták, hogy a vasúttársaságok tulajdonlásával és finanszírozásával kapcsolatos tényezők hogyan kapcsolódnak. A legtöbb országban hasonló kapcsolat áll fenn a ráfordítások és az eredmény között, Magyarországot (Írországgal együtt) viszont kiemelték, mint azt a helyet, ahol az állami pénzköltés a legkisebb haszonnal jár.

A többi ország, amelyik Magyarországhoz hasonló mértékben (évi mintegy 4 000 euró/lakos) támogatta a vasutakat (ilyen volt Szlovákia, Spanyolország, Norvégia és Finnország) mind sokkal jobb pontszámot ért el – emeli ki a Portfolio.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik