Pénzügy

Spóroljon! Dobja ki a régi körtét!

A villanyszámla akár negyede is lehet a világítás, ezért nem mindegy, mit csavarunk be a lámpába.

Mennyit spórolhatunk azzal, ha nem hagyományos izzókat használunk (nem keressük meg azokat a boltokat, ahol még mindig kaphatóak), hanem energiatakarékosat? Ennek nézett utána a Pénzcentrum.hu.

Havi több ezer forint is lehet a megtakarítás

A villanyszámla átlag 20-25 százaléka a világítás. Kiderült, attól függően, milyen izzót választunk, 25-85 százalékos energia-megtakarítást érhetünk el. Ami egy 10 ezer forintos villanyszámlánál 25 százalékos világítási költség mellett havi több mint 2 ezer forintot, vagyis a számla 20 százalékát jelentheti.

Ha pedig a fogyasztásunkon belül csak 20 százaléknyi a világítás, akkor az áramrezsi 17 százalékát takaríthatjuk meg. De nézzük, mi kell ehhez.

Megéri?

A LED-es égő spórol nekünk a legtöbbet

Ha le akarjuk cserélni a hagyományos izzókat, alapvetően három lehetőségünk van. Az egyik a halogénlámpa, amivel mintegy 25 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el. A másik a kompakt fénycső, amivel a korábbi világítási költség háromnegyedét spórolhatjuk meg.

A legjobb választás pedig a LED égő lehet – a váltással 85 százalékkal fizethetünk kevesebbet a világításra – írta a portál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik