Pénzügy

Rezsi és árak – ők jártak jól az elmúlt 4 évben

Meglepő eredményeket hoz, ha utánanézünk, fogyasztás szerint valóban mindenkinek kevesebb lett-e a fűtésszámlája a kormányváltás óta. S hogy a kosár tartalmától függően mennyivel drágult egy-egy bevásárlás.

Érdekes kísérletbe fogott az Azénpénzem.hu. Két példán keresztül megnézte, vajon az utóbbi 4 évben melyik réteg járhatott jól a gázárcsökkentéssel, és mennyivel került többe egy alap- és egy tehetősebb bevásárlás. A KSH statisztikáiból indultak ki.

Hát ez gáz

A fűtésnél azt találták, hogy az egészen kisfogyasztóknál 11-21 százalékkal emelkedett a 4 év alatt az gáz ára, míg a legtöbbet használók összességben mintegy 7 százalékkal fizethettek kevesebbet.
Akik pedig tűzifát használtak, azok átlagban 15 százalékkal voltak kénytelenek többet költeni, széntüzelésnél pedig 40 százalékkal nőhettek a költségek.

4 év alatt negyedével került többe

A képzeletbeli bevásárlókosárba először egy hétköznapi összeállítás került: comb, cukor, liszt, krumpli, sajt, tej, kenyér, párizsi, alma, tojás. Ez 2010-ben 3198 forintba került, míg idén 4042 forintba. Az emelkedés tehát 26,4 százalékos.
Ezután jött a meglepetés, amikor egy „tehetősebb” összeállítást készítettek. A comb helyett pontyot, a párizsi helyett gépsonkát, a krumpli helyett mirelit zöldborsót választottak, plusz még gyulai kolbászt és ásványvizet is. Itt már 5 ezer forint körül volt a kosár, de a 4 évvel ezelőtti árnál mindössze 0,3 százalékkal került többe most a bevásárlás.

Magyarország jobban teljesít

Persze általánosítani nem lehet ebből a két kiragadott példából, erre a lap is felhívta a figyelmet, de azért mindenképpen elgondolkodtató az eredmény.

Emlékeztettek még rá, hogy egy a visegrádi négyekről nemrégiben készült felmérés (Policy Agenda, OECD, EUROSTAT) is azt mutatta, hogy a válság óta Magyarországon volt a legnagyobb a gazdasági visszaesés, nálunk csökkentek leginkább a szociális kiadások, és nőtt legjobban a szegénység.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik