Üzleti tippek

Így próbálhatja ki, hogy miként spórolhat az energiával

Hogyan működik a napelem vagy a hőszivattyú? Tényleg tizedannyit fogyaszt a LED-lámpa? Mennyi megtakarítást hoznak a hűtés-fűtésnél a korszerű nyílászárók és a megfelelő hőszigetelés? Az ELMŰ-ÉMÁSZ Energia Pontban mindenre választ kaphat, sőt, az interaktív kiállításon ki is próbálhatja, hogy mit tudnak az energiatakarékos megoldások.

Öt hónapja nyílt meg az ELMŰ-ÉMÁSZ megújult Energia Pont bemutatóterme, ami egyben tanácsadó iroda is. A részletekről Nemes-Smucz Katalint, a cégcsoport marketing- és termékfejlesztési osztályának vezetőjét kérdeztük.

– Hogyan vizsgázott az októberi megnyitó óta az új bemutatóterem?

– Az Energia Pont kibővítésével nem titkoltan az volt a célunk, hogy az energiatudatosságot a legújabb innovatív megoldások segítségével interaktív módon mutathassuk be – minél több érdeklődőnek. A régi termet „kinőttük”, amit jól mutat, hogy míg korábban havonta több mint 100 érdeklődő érkezett hozzánk, addig az új Energia Pontban már napi szinten is 30-40 főt tudunk egyszerre fogadni.

Szerencsére az érdeklődés az alapterület növelésével egyenes arányban nőtt, és hónapokkal a megnyitó után több rendezvénnyel a hátunk mögött örömmel mondhatjuk, hogy mind a hozzánk látogatóktól, mind a sajtóból pozitív visszajelzéseket kapunk. A rendezvényeink nagy sikernek örvendenek, legyen szó diákok látogatásáról vagy az energiatakarékossági témákat bemutató Energia Estekről. Napközben számos egyéni látogató is megkeres minket. A tanácsadás során sokan kiemelik, hogy az Energia Pont mennyire hasznos és hiánypótló kezdeményezés. A lakossági ügyfeleknek ugyanis ezen a területen kevés az alternatíva arra, hogy személyre szabott, független felvilágosítást kapjanak.

– Az Energia Pont hogyan segíti, hogy a háztartások és a cégek zöldebbé, környezetbarátabbá váljanak?

– Érdekes tendencia, hogy míg Nyugat-Európában az energiatakarékosság megismertetése minden energiacéget élénken foglalkoztat, addig a szolgáltatói tájékoztatás hiányában a magyar fogyasztók sajnos egyelőre keveset tudnak ezekről a lehetőségekről. Az Energia Pont fő célkitűzése a tudatos energiafogyasztás elterjesztése. A terem installációit is erre a témára fűztük fel. A látogatók elsősorban a villamos energiával működtetett berendezésekről és az áramelhasználás csökkentésének lehetőségeiről kaphatnak átfogó képet. De a hőszigeteléssel, fűtéssel vagy az energetikai besorolásokkal kapcsolatban is hasznos gyakorlati információkhoz juthatnak, sőt, a várható éves energiaköltség kiszámításában is tudunk segíteni.

– Melyek a „top témák”, amelyekkel felkeresik Önöket?

– A felmerülő kérdések igen széles spektrumot ölelnek át: a háztartásban használt fényforrások energiahatékonyságától kezdve a hőszivattyúk alkalmazásán keresztül a napelemek vagy a háztartási méretű kiserőművek telepítéséig sokféle kérdéssel fordulnak hozzánk. A lakossági ügyfeleinknek tartott ingyenes tanácsadás a vállalkozók számára is jól hasznosítható, ahogyan az Energia Pontban a havonta megrendezésre kerülő Energia Estjeinken is számos vállalkozó és üzleti ügyfelünk szokott részt venni.

– Az Energia Estek közül melyik volt eddig a legnépszerűbb, melyek szóltak kifejezetten a cégeknek?

– A szakmai előadások célközönségét nem lehet kizárólag lakossági ügyfelekre vagy vállalkozásokra bontani, hiszen a résztvevők között egyéni és vállalati ügyfeleket egyaránt találunk. Az Energia Estek a kiállított installációkhoz illeszkednek. Kiemelt terület az energiafelhasználás racionalizálása, optimalizálása, ezek kapcsán volt már szó a fűtésre kiválóan alkalmas infrapanelekről és a passzívház előnyeiről is. Eddig a legnépszerűbb a hőszivattyúkat bemutató előadás volt. Ebben a témában két teltházas estet is tartottunk, de a nagyszámú jelentkezőnek köszönhetően több témakörben is ismétlést tervezünk.

– Milyen gyakran kell megújítani egy ilyen bemutatótermet, hogy az lépést tudjon tartani az iparági újdonságokkal?

– A piac állandó változását, a folyamatosan megújuló, innovatív megoldásokat figyelembe véve az ilyen jellegű bemutatótermek élettartama 3-4 év. A folyamatos, eseti újítgatásokat követően ennyi idő után szükséges egy nagyobb „ráncfelvarrás”. Mi azt tartjuk szem előtt, hogy innovatív, jövőbe mutató megoldásokat ismerjenek meg az érdeklődők. Emiatt döntöttünk tavaly ősszel a teljes megújítás és kibővítés mellett.

– Energiaszektorbeli vállalkozók megkeresik-e Önöket azzal, hogy ők is szívesen bemutatnák az Energia Pontban a technikai újdonságaikat?

– Közvetlenül az energiaszektorból még nem érkezett ilyen irányú megkeresés. De a bemutatótermi installációkat, a kiállított berendezéseket a partnercégeink bocsátották a rendelkezésünkre, és az eddigi Energia Estek előadói is szintén ezen cégek szakértői közül kerültek ki.

– A kiállítás melyik része a közönség kedvence?

– Az egyik kedvenc a belépéskor egyből látható, átalakított, veterán korú motorkerékpár. De szintén népszerű a fóti Élhető Jövő Park kicsinyített mását bemutató terepasztal. Szakmai szempontból természetesen egészen más installációk a legkeresettebbek: leginkább a napelemekről, a különböző villamos fűtésekről kérdeznek minket, de sokakat érdekel az elektromos közlekedést bemutató sarok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik