Pénzügy

Valóra válhat a luxusnyugdíj

Nem elérhetetlen, hogy akár átlagbér mellett is jókora időskori ellátásra tegyen szert. Egy kis elszántság azért kell hozzá.

Nyugdíjbiztosítás

Mennyit hozhat idős korunkra, ha valóban komolyan vesszük az öngondoskodást? És mennyit kell ahhoz félretenni, hogy érezhetően fel tudjuk turbózni a nyugdíjunkat? Ezt vizsgálta a Pénzcentrum.hu az idén már adókedvezménnyel is támogatott nyugdíjbiztosítás várható hozamai alapján.

Így jön össze a luxusnyugdíj

Példájukban úgy számoltak, hogy havi 20 ezer forintot tesz félre a dolgozó, ami a tavalyi nettó átlagkereset (151 100 forint) több mint tizenhárom százaléka. De valóban nem kirívó összeg, beleférhet a családi büdzsébe.

Nos számításaik szerint aki legalább 40 éven keresztül rak félre ennyi összeget, és a hozama eléri az 5 százalékot, annak nyugdíjas korára több mint 30 millió forintnyi megtakarítása jöhet össze a nyugdíj-biztosítási számláján. Jól hangzik, nem? Ez az összeg járadékra váltva havi majdnem 170 ezer forintnyi pluszt jelenthet, 15 évre. Ha pedig ennél szerényebb lesz a hozam, akkor 65-100 ezer forint közötti nyugdíj-kiegészítésre számíthat az állami juttatás mellett.

Nyugdíj

Időben el kell kezdeni

Persze ha valaki nem annyira eltökélt, hogy teljes aktív kora alatt takarékoskodjon a messzi-messzi idős korra, akkor az idővel arányosan csökken a nyugdíjvárománya is. 30 év alatt például a havi 20 ezer forintos befektetésből hozamtól függően már csak 46-93 ezer forintnyi havi nyugdíj-kiegészítés jöhet össze a nyugdíjbiztosításból. Tíz év alatt pedig mindössze 14-17 ezer forintnyi.

Szóval vagy időben el kell kezdeni az öngondoskodást, vagy nagyobb áldozatot kell hozni. Már ha nem bízunk az állami nyugdíjrendszerben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik