Pénzügy

Itt a garantált nyugdíjpénz

Azénpénzem.hu szerint újabb és újabb nyugdíjbiztosítások jelennek meg, miután januártól 20 százalékos adójóváírást adnak a befizetések után az öngondoskodóknak.

A biztosítók nagy része korábbi befektetési egységhez kötött életbiztosítását csomagolta újra, de akad tőke- és hozamgarantált termék is. Az értékesítést megkönnyíti, hogy egyre kevesebben gondolják azt, hogy idős korukban megélnek a nyugdíjból.

A portál által idézett Aegondirekt.hu legfrissebb (43 ezer internetező megkérdezésével) készített felmérése szerint csak 40 százalék gondolja azt, hogy kizárólag az állam feladata a megfelelő nyugdíjellátás. Az adójóváírás miatt 34 százaléka tervezi, hogy félretesz a nyugdíjra, több mint minden negyedik már idén.

A válaszadók csaknem háromnegyede (72 százalék) minden kockázatot kerülne, mégis döntően az unit-linked (befektetési egységhez kötött) nyugdíjbiztosítások szaporodnak a piacon, a tőke- és hozamgaranciát vállaló termékek száma csekélyebb. Ezek a garantált éves hozamok mellett a többlethozam egy részét vagy egészét is visszajuttatják az ügyfélnek. További részletek az Azénpénzem.hu portálon.

Infláció feletti hozam az Ersténél

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár 9,4 százalékos nettó pénztári hozamrátával zárta a múlt évet, azaz jóval infláció feletti hozamot ért el. A 10 éves, átlagos nettó hozamráta 8 százalékos volt, a pénztár vagyona 2013 végén meghaladta a 20 milliárd forintot. A nyugdíjpénztár közleménye szerint az évek óta aktív, ugyanakkor konzervatív befektetési politika és a kedvező vagyonkezelői teljesítmény eredményeként érte el a jelentős hozamokat.

A múlt évi magas hozamráta mellett a pénztári vagyonkezelő hosszú távú teljesítményét mutató tízéves hozam is kedvezően alakult: a 2004 és 2013 közötti időszakban 8 százalékos nettó hozamrátát ért el az Erste pénztára. A pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemző vagyonnövekedési mutató 7,95 százalékos volt a szóban forgó tízéves időszakban.Az Ersténél élénkülést várnak a piacon, elsősorban a 2014-ben életbe lépett jogszabályváltozás miatt. A kedvező változás mellett az öngondoskodás felértékelődése miatt az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás vonzóbbá válhat.

Mi is ez a 20%-os adókedvezmény?

Ez a kedvezmény 2014. januárjától a nyugdíjcélú megtakarítási biztosításokra igényelhető. Az összege a tárgyévi befizetések 20%-a, maximum 130 ezer forint, feltétele pedig az, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződés futamideje minimum 10 éves legyen, de persze ennél hosszabb is lehet.

A nyugdíjbiztosítás annak ajánlott,
-akinek még legalább 5 éve van a nyugdíjig,
-jelenleg nincs nyugdíjjogosultsága,
-nincs megállapítva 40%-os egészségkárosodása,
-kiszámítható, garantált nyugdíjforrást szeretne, és
-aki élni tud a 40%-os szja-adójóváírással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik