Pénzügy

Magyarországon nem a legjobb nyugdíjasnak lenni

A globális jóléti listában ugyan nem állunk rosszul, de európai és régiós összehasonlításban nincs mire büszkének lennünk.

Európában a legjobb idősnek lenni, de hogy Európában hol él a nyugdíjas, az már nagyon nem mindegy. A toplistát Svájc, Norvégia és Ausztria vezeti, s az első tíz helyből 8 európai országé. Magyarország ebben a listában két helyezést javítva most a 43. helyen áll – derül ki a Napi.hu cikkéből, amely a francia Natixis pénzügyi szolgáltató csoport összeállításából készült.

Tudta?

Irigykedhetünk

S hogy mit is jelent ez a 43. hely régiós összehasonlításban? Csehország előzött meg minket a legjobban, Franciaország után övék a 16. hely. Szlovénia és Szlovákia pedig az Egyesült Államok és Izrael után a 21-22. helyet vitte el. S például Lengyelországban (30. hely) és Horvátországban (32. hely) is jobb nyugdíjasnak lenni, mint nálunk.

Magyarország egyébként Mexikó után és Litvánia előtt szerepel.

Az egyes almutatók közül a legjobb eredményt (78 százalék) az egészségi indexben értük el, viszont a finanszírozási és az életminőségi indexünk csak 56 százalékos lett. Érdekes, hogy bár Románia mögöttünk van a rangsorban (48. helyen), de a nyugdíjas anyagi jólét indexnél jobban teljesített, mint Magyarország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik