Pénzügy

Nyugdíjas minimum: 9 pontos követelés

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

A Nyugdíjasok Együttműködési Fóruma (NYEF) néven társult érdekvédelmi szervezetek leírták, mit várnak el a mindenkori nyugdíjasok védelme érdekében. Tanulságos!

A nyugdíjas minimum a megalkotók szándéka szerint egy olyan társadalompolitikai nyilatkozat, amelyben – a mai magyar társadalomban élő idősek, nyugdíjasok helyzetének ismeretében – összegzi a NYEF a körülmények jobbítása érdekében megvalósítandó feladatokat, melyeket a nyugdíjas szervezetek egybehangzóan kívánatosnak tartanak.

A megalkotására azért volt szükség, mert az érdekvédő szervezetek egyértelműen a társadalom, a politikai szereplők és a saját tagságuk számára is nyilvánvalóvá akarják tenni, hogy mely kérdések, mely problémák, milyen irányú megoldása szolgálja leginkább a generáció és a társadalom érdekét egyidejűleg.

Összeállításakor messzemenően figyelembe vették az idős emberek – gazdasági, politikai, egészségügyi helyzetét és a mai társadalomban betöltött szerepét,- esélyegyenlőségét, a megkülönböztetés nélküli elfogadottságának és megbecsülésének mértékét,- más társadalmi rétegekhez való viszonyát, szolidaritását,- társadalmi feszültségeket generáló igazságtalanságok megszüntetésére vonatkozó igényét,- a társadalmi béke helyreállítása iránti elkötelezettségét. Íme a nyugdíjasok 10 pontja. AMi valójában 9. Mert a 6. pont hiányzik.

Nyugdíjas MInimum 2014

1./ A nyugdíjasok jogait, a nyugellátást, az időskorú nemzedék biztonságát, méltóságát, a megszerzett jogai megőrzését az Alaptörvény garantálja.

2./ A parlament által 2009-ben egyhangúlag elfogadott „Idősügyi Nemzeti Stratégia” és végrehajtási programja az idős társadalom érdekeit leginkább összefoglaló, társadalmi és politikai támogatottsággal bíró összegzés, mely – aktualizálást követő -megvalósításának következetesen érvényt kell szerezni. ( A teljesség igénye nélkül néhány fontos téma: az idősek munkavállalása, művelődéshez, kultúrához, tanuláshoz való joga, hagyományápolás, mobilitásukat szolgáló intézkedések, egészségmegőrzés stb.)

3./ A fiatalabb generációk érdekében is – fenntartható, biztonságos, többpilléres, tervezhető és ellenőrizhető nyugdíjrendszer létrehozását támogatjuk, ösztönözve az öngondoskodást.

4./ Biztosítani kell a nyugdíjak értékállóságát, reálértékének megőrzését, amely a mindenkori „nyugdíjas kosár” figyelembevételével történjen. Az időskori megélhetéshez szükséges minimálnyugdíj megállapítását és bevezetését javasoljuk.

5./ A nyugdíjrendszerben lévő igaztalanságok felszámolása a ma és a jövő nyugdíjasainak érdeke is. Ezért szükséges nyugdíjkorrekciós programot indítani, és bevezetni a magyar gazdaság teljesítményétől függő nyugdíjprémiumot. Szükségesnek tartjuk az öregségi, az özvegyi és a rokkant nyugdíjasok, valamint a volt fegyveres testületi tagok ellátását érintő korábbi hátrányos intézkedések felülvizsgálatát és korrigálását.

7./ A korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét fenn kell tartani, ami a veszélyeztetett szakmákban és a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nőknél különösen indokolt.

8./ Az egészségügyi ellátást korszerűsíteni kell, törekedve a szolgáltatások, ellátások minőségének javítására és a hozzájutás idejének csökkentésére. Nem elfogadható az egészségügyi ellátás minősége és ideje tekintetében az idősek kárára gyakorolt hátrányos megkülönböztetés. Csökkentendők az ellátásban tapasztalt területi egyenlőtlenségek, kialakítandók a gyógyszerár-támogatás feltételei.

9./ A 65 év felettieknek újra biztosítani kell a teljesen ingyenes közlekedést.

10./ Az időseket képviselő – legalább 100 000 fős tagsággal rendelkező (5 százalékos küszöb!) – szervezetek részére rendszeres és érdemi konzultációt kell biztosítani a mindenkori kormányzattal. Ezen önszerveződéssel létrejött nyugdíjas szervezetek legitimitását, érdek-képviseleti szerepét olyan módon is el kell ismerni, hogy – a pártokhoz hasonló – működési forrást biztosítsanak nekik.

Az MSZP közleményben közölte: támogatja a nyugdíjasok programját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik