Pénzügy

Mégis a magánnyugdíjpénztárral jártunk volna jól?

nyugdíj (nyugdíj)
nyugdíj (nyugdíj)

Az a néhány nyugdíjkassza, amely még megmaradt, meglepő hozamot hozott.

 

Meglepően jól teljesítettek a magánynyugdíjpénztárak – derült ki az MNB honlapján közzétett adatokból. Mint a Portfolio.hu összeszedte, tavaly a 7 nyugdíjpénztár – amelyből 2 végelszámolás alatt van – átlagosan 7,2 százalékos hozamot ért el. Ehhez képest decemberben csupán 0,4 százalék volt az infláció, s három százalék  a jegybanki alapkamat. Ezekhez képest kiemelkedően jó hozamnak számít a 7-8 százalék.

Sok múlik a forinton

Persze, mint a Portfolio is kiemeli, a teljesítmények attól függnek, hogy a mögöttes piacok miként alakulnak. Ez azt jelenti, hogy már magának a kockázatvállalási szintnek a megválasztása is befolyásolja a teljesítményeket, ahogy a diverzifikáció és például a devizapiaci kockázat felvállalása. A legtöbb befektetés, főleg részvény oldalon nem a magyar piacon van kihelyezve, hanem külföldön, így a forint árfolyamának változása is befolyásolhatja az elért eredményeket.

Milliárdok a kasszákban

Az MNB adatai szerint 2013 harmadik negyedévének végén több mint 63 ezer tag 193 milliárd forintos vagyona volt nyilvántartva. A 2013-as év nagyon sok változást hozott, az elérhető magánnyugdíjpénztárak száma jelentősen csökkent, az év során időrendben az OTP, a Pannónia és az Aranykor is úgy döntött, hogy az ellehetetlenült működési környezet miatt végelszámolással megszűnik.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik