Pénzügy

Ingyen van a számla, csak végül mégis drága

Banki-atutalas(210x140)(5).jpg (banki átutalás)
Banki-atutalas(210x140)(5).jpg (banki átutalás)

Meglepő dolgokat találtunk a bankköltségek átnézése során.

Az új év elején sokan gondolják át pénzügyeiket és banki kiadásaikat. Ugyanis a bankköltség egy teljesen átlagos család esetében is havi több ezer forint lehet. Mindezt úgy, hogy a számlavezetés költsége elvben csak pár száz forint, s alig kapcsolódnak szolgáltatások a számlához.

Ugyanis ma már a bankok jellemzően a tranzakciókhoz kapcsolódó különböző költségeken szedik be a pénzt, a számlavezetést pedig ingyen vagy olcsón kínálják. Ezért soha ne egyedül a számlavezetési díj alapján válasszon csomagot!

Néhány dolog, amire figyelni kell számlaválasztáskor

– az állandó utalás és a csoportos beszedés költsége (rezsi miatt)

– az internetes bankolás költsége

– az SMS-ek költsége

– minden olyan tétel, amely miatt kieshetünk a „kedvezményből”

– a zárlati díjak (ha van)

– a készpénzfelvételi díjak (van, ahol ezer forint!)

– a kártyás vásárlás díja (ha van)

Három példán mutatjuk meg Önöknek a jobb számlacsomagokat. Az elemzéshez a Bankmonitor.hu adatait használtuk fel, ezekhez képest néha a bankban új csomagokat is találhatunk.

Spórolós szürkemunkás

Alacsony a számlán megjelenő havi rendszeres jövedelem (százezer forint), hisz félig feketén kapják a fizetést. Netbankjuk nincs, főleg készpénzt használnak, havi többszöri pénzfelvétellel, s a csekkeket is inkább készpénzben fizetik be, mert az a biztos. Ám még így ez fogja megadni a csomag költségét, ugyanis hiába ingyenes a készpénzfelvét ha a bankkártyahasználatnak van díja. (Amúgy jobban járnának, ha a fizetésüket a postán vennék fel, az olcsóbb, mint a saját ATM.) Postai kivonatot kérnek.

A legolcsóbb csomag havi költsége: 600 forint

Íme a csomagok.

Netbankoló középosztálybeli

A számlára két fizetés érkezik összesen 350 ezer forint értékben. A pénz zöme elmegy a lakáshitelre és a számlákra csoportos beszedések és állandó utalások formájában. Havi 20 bankkártyás vásárlás és havi 1 ATM-es pénzfelvét kapcsolódik a számlához. Nincs számottevő megtakarítása. A pénzmozgásokról szeretne részletes SMS-értesítést.

A legolcsóbb csomag havi költsége: 1020 forint (kedvezményesen)

Íme a csomagok

Jól kereső prémium ügyfél

Havi összesen 800 ezer forintot keres a család. A rezsit állandó utalásokkal és csoportos beszedésekkel intézik a neten. SMS-t mindenről kérnek.  Sokat használják a bankkártyáikat fizetésre, s havi néhány ATM-es készpénzfelvétet bonyolítanak. Megtakarításuk is van, 8 millió forint.

A legolcsóbb csomag havi költsége: 604 forint.

Íme a csomagok

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik