Pénzügy

Gyártson olcsóbb vonatjegyet otthon!

Folyamatosan nő az otthon nyomtatott vagy elektronikusan bemutatott vasúti menetjegyek aránya, amióta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium három százalékkal csökkentette az így megvásárolt jegyek árát – írja a tárca közleményében.
Mára tízből három online vásárolt menetjegyet egy egyszerű nyomtatót használva is kinyomtathatnak az utasok. Az aktív felhasználók száma nő, ezzel rövidül a sorban állás ideje a pénztáraknál – mutat rá a minisztérium.

A közvélemény emlékeztet, hogy júliustól a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium döntése alapján három százalékos kedvezményt ad a MÁV-START Zrt. minden olyan internetes vásárlójának, aki – akár bankkártyával vagy mobilegyenlegről fizetve – az otthoni nyomtatás vagy a digitális bemutatás lehetőségét választja. Az engedményt a teljes árú jegyeknél és az összes kedvezménytípusnál is biztosítja a vasúttársaság.

Ön, ha vonatozik, nyomtatja a jegyet vagy inkább sorban áll? Melyik a kényelmesebb? Írja meg kommentben!

Az otthoni nyomtatással belföldi, egy útra szóló menetjegyeket, pót- és helyjegyeket, élőállat- és kerékpárjegyeket lehet megvásárolni. A menetjegyek QR-kódját pedig például az InterCity járatokon utazva lehet az arra alkalmas telefon vagy számítógép képernyőjén a jegyvizsgálóknak bemutatni – írja a minisztérium.

Dupla annyi a nyomtatott jegy

A tárca kimutatása szerint az elmúlt hónapokban megkétszereződött azoknak a menetjegyeknek az aránya, amelyeket nem a jegykiadó automatáknál, hanem máshol nyomtattak ki az utasok. A július előtti 15-16 százalékos arány szeptember-októberre 29-30 százalékosra nőtt.

Az intézkedés az internetes jegyértékesítési rendszer aktív felhasználóinak számát is bővítette, havonta négyezerrel többen vásároltak online az előző félév adataihoz képest. A kedvező hatásokból tehát az internetes eléréssel nem rendelkező utasok is részesülnek, a sorban állás idejének csökkenése miatt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A 2008-as indulás óta összesen mintegy 2,3 milliószor vették igénybe az utazók a MÁV-START internetes jegyvásárlási lehetőségét. A rendszerben vásárlók már több mint kétszázhatvanezer esetben éltek az otthoni nyomtatás lehetőségével – összegez a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik