Pénzügy

Százezer fölé kúszik a minimálbér

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a minimálbérről, amely jövőre meg fogja haladni a 100 ezer forintot.

A munkáltatókkal és a munkavállalókkal folytatott bértárgyalások legkésőbb december elejéig lezárulnak – közölte Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár. Legutóbb a munkáltatói oldal jelezte, az infláció követésével megegyező, azaz 2,4 százalékos minimálbér-emelést tartana reálisnak. A munkavállalói oldal egységesen 5,4 százalékos minimálbér-növekedést szeretne elérni.

A jövő évi 2,4 százalékos várható inflációhoz és a 2 százalékos GDP-növekedéshez még egy százalékot tettek hozzá – mondta. Jelenleg tehát ez a két szám, a 2,4 az 5,4 százalék van az asztalon, de ez még mozdulhat bármelyik irányba – fogalmazott az államtitkár.

 

„Nagy bizonyossággal merem állítani, hogy 2014-ben a minimálbér a 100 ezer forintot meg fogja haladni” – mondta Czomba Sándor. Ezzel teljesül a kormánynak az a vállalása, hogy a ciklus végére a minimálbér meg fogja haladni a 100 ezer forintot – emelte ki.

Tudta?

A jogszabály szerint a mindenkori kormány állapítja meg a minimálbért, azonban a korábbi évekhez hasonlóan az a törekvés, hogy ez a munkaadókkal és a munkavállalókkal karöltve, konzultatív fórum keretében szülessen meg a 2014-es évre is – mondta. A kormányzati oldal részéről a reál szinten tartást, mint kiindulási alapot elfogadhatónak tartják, a három oldal most sokkal közelebb van egymáshoz, mint tavaly – hangsúlyozta Czomba Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik