Pénzügy

Rengetegen szabadulnának a házuktól

Tavalyhoz képest kétszeresére nőtt az ingatlanhirdetések száma, ebből is látszik, milyen sokan próbálnak túladni a házukon, lakásukon. Viszont az árak nem igazán csökkentek tovább.

Több régióban megugrott az eladásra kínált ingatlanhirdetések száma az elmúlt egy évben. Az egyes megyék között lehetnek eltérések, de az jól látható a tendencia, hogy az emberek szabadulnának ingatlanjaiktól.

Budapesten és Pest megyében például nagyjából kétszer annyian akarták eladni el lakásukat vagy házukat, mint az előző évben. A négyzetméterárak mégsem csökkentek drasztikusan.

Az árakat nem nyomta lejjebb

Talán meglepő, de miközben az ingatlanhirdetések száma országszerte növekedett, az eladási árak nem csökkentek tovább – derül ki a Jófogás.hu statisztikájából, amely régiónként vizsgálta az elmúlt egy év ingatlanpiacának tendenciáit.

Megyénként azonban jelentős árkülönbségeket találtak; a legszembetűnőbb talán a Baranya megyében és a Pest megyében kínált lakások összehasonlítása.

Mert míg Pest megyében idén szeptemberben a lakások átlagos ára 191 ezer forint/négyzetméter körül mozgott, addig Baranyában a vásárlók egy négyzetméterre 80 ezer forinttal számolhattak. Ennél is nagyobb eltérés mutatkozott a budapesti és Nógrád megyei házaknál: a fővárosban 220 ezer forint/négyzetméter, Nógrádban viszont mindössze 88 ezer forint volt az átlag.

Van, ahol mégis nőttek az ingatlanárak

Jó példa erre, hogy míg tavaly nagyjából 184,7 ezer forintba került egy budapesti ingatlan átlag négyzetmétere, addig idén már 17 ezerrel többet kell fizetni érte. Bács-Kiskun és Baranya megyében is pár ezer forinttal nőtt a tavalyi négyzetméterár.

Ez azt is jelentheti, hogy itt az eladók arra számíthatnak, hogy most valamivel többet kaphatnak ingatlanaikért, mint tavaly ilyenkor – vonta le a következtetést a felmérést készítő cég ügyvezető igazgatója, Budai László.

Hozzá kell tenni, hogy akadnak azért olyan régiók is, ahol megközelítőleg ugyanannyit kérnek az ingatlanokért idén is, s van, ahol pár ezer forintot spórolhatnak is a vevők.

Igaz ez Komárom-Esztergom megyére, ahol 5 ezer forinttal kevesebbe kerül egy négyzetméter, vagy Fejér megyére, ahol jelentősen, 23 ezerrel lett olcsóbb az ingatlanok négyzetméterenkénti ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik