Pénzügy

Csoportos leépítés a Miskolci Egyetemen

Az egyetem a saját bevételek növelésével próbálja pótolni a költségvetési támogatás csökkenése miatti kiesést, és megválnak 70-80 dolgozótól. Más egyetemeken is csoportos leépítést jelentettek be.

A felsőoktatási intézmények, így a Miskolci Egyetem is gazdasági oldalról úgy működik, mint egy nagy cég, amelynek a költségvetési főszámai nyilvánosak – közölte Patkó Gyula rektor a Minap.hu-val. Az állami támogatás az elmúlt évben 7,256 milliárd forint volt, az idén ez 6,545 milliárdra csökken. Két év alatt mintegy másfél milliárd forint forrást vontak el a Miskolci Egyetemtől. Az intézmény saját bevétele 5,054 milliárdról 8,275 milliárdra nő az idén, mégis megszorító intézkedések bevezetésére kényszerül az egyetem vezetése. A saját bevételből tehetséges diákokat is támogatnának, erre ösztöndíjat hoznak létre.

15 oktatót küldhetnek el

„Lesz csoportos létszámleépítés, amely a jelenlegi állás szerint 70-80 embert érinthet, ami a foglalkoztatottaknak mintegy 5 százalékát teszi ki. Arról, hogy konkrétan kit hogyan érint, mely karokat, személyeket majd a március 28-ai ülésen születik döntés. Amennyiben tudjuk a saját bevételt növelni, akkor kevesebb lesz, mert minden bevétel-növekedés munkahelyeket ment. Nagyon szigorú gazdálkodás, az adminisztráció terén racionalitás az elvárás. Úgy szeretnénk csinálni, hogy az oktatás színvonalát ne érintse, reményeink szerint a hallgatók nem érzik meg a leépítést” – mondta Patkó Gyula.

Az előzetes elképzelések szerint a leépítés 15-18 oktatót érinthet, a többiek, tehát a döntő többség a technikai személyzet köréből kerül ki. Elsősorban a részfoglalkoztatottakat, illetve a nyugdíjkorhatáron túli dolgozókat küldik el.

Más egyetemeken is leépítenek

Mint arról a Hír24 már beszámolt: 90 embertől kényszerül megválni az Debreceni Egyetem. Fábián István rektor elmondta, hogy a 2012-re vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámok miatt több mint kétmilliárd forinttal csökken az állami támogatásuk. Ennek nyomán 90 embertől kell megválniuk. Az elbocsátásról hivatalosan csak szerdán értesítik az érintetteket.

A Pécsi Tudományegyetemen már tavaly decemberben 45 fős létszámleépítésről döntöttek. A Szenátus elé tárt tervek szerint idén még egy nagyobb, szintén csoportos leépítés jön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik