Pénzügy

Sok képzés nem indulhat el

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése. Sok szakot töröltek a korábban meghirdetett képzések közül, de vannak újak is.

A keretszámokat ugyan már elosztották, január utolsó napján azonban az is kiderült, hogy végül mely szakokra vehetnek fel az egyetemek és főiskolák állami ösztöndíjas hallgatókat. A felsőoktatási intézményeknek át kellett gondolniuk, hogy milyen szakokat tudnak elindítani. Több képzést töröltek, ám vannak olyan szakok is, amelyeknek a decemberi tájékoztató megjelenése után készült el az akkreditációja – így új képzések is szerepelnek a kiegészítésben.

Az egységes, osztatlan jogászképzés állami ösztöndíjas formában csak az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen indulhat (összesen 100 diákot vehetnek fel), tehát a többi képzési helyen csak önköltséges formában indul a szak. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen az igazgatásszervező és a nemzetközi igazgatás alapképzési szakok nem indulhatnak állami ösztöndíjas formában. Az igazgatásszervező szak közszolgálati ösztöndíjas formában indul az újonnan alakult Nemzeti Közszolgálati Egyetemen.

A gazdaságtudományok képzési területen csak az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaságelemzés, a közszolgálati és a nemzetközi gazdálkodás alapképzési szakok indulnak állami ösztöndíjas formában. A társadalomtudomány képzési területen elsősorban a szociális munka, a szociálpedagógia, az informatikus könyvtáros, a kulturális antropológia és a szociológia alapképzési szakokat támogatja egy az egyben az állam. A többi ide tartozó képzést csak speciális esetekben, kis létszámban indítják állami ösztöndíjas formában.

Ezen túl fontos megemlíteni: a magán főiskolák egyáltalán nem indíthatnak ingyenes képzéseket sem alapképzésben, sem egységes, osztatlan képzésben, sem felsőfokú szakképzésben.

A törlések, kiegészítések, valamint az új meghirdetések beépülnek a tájékoztató kiadványok elektronikus szövegébe, és egységes szerkezetben megtalálhatók a Felvi.hu felületén (az Egyetemek, főiskolák menüpontnál). A Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései és azok speciális szabályai szintén itt olvashatók.

Az e-felvételi adatbázisát is frissítették, már nem lehet jelentkezni olyan képzésre, amely végül nem indulhat el. Az Educatio Nonprofit Kft. (a felvételit lebonyolító szervezet) arra kéri azokat, akik már beadták a jelentkezésüket, hogy ellenőrizzék: valóban szerepel-e még a listában a megcélzott képzés. Ha törölték, akkor díjmentesen korrigálható a jelentkezés, ehhez a Kérvénytárból kell letölteni egy nyomtatványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik