Pénzügy

Jobban élünk, mint egy éve

A KSH legfrissebb adatai szerint valamivel többen dolgoztak idén január és május között tavalyhoz képest, miközben a nettó átlagkeresetek 5,1 százalékkal magasabbak, mint 2010-ben.

Idén a január és május közötti időszakban a keresetek és a foglalkoztatottak száma is nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Átlagosan 0,4 százalékkal dolgoznak többen, ám míg a költségvetési szférában 4,7 százalékkal kevesebb a foglalkoztatottak száma, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál mintegy 2,4 százalékkal több embert alkalmaznak.

Nőttek a fizetések is. A bruttó átlagkeresetek 3,4, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek pedig 5,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit (a versenyszférában 5,5 százalékos a növekedés).

A bérek emelkedésének tendenciája a vizsgált utolsó hónapban, májusban tovább gyorsult. A várakozásokat meghaladóan 6,7 százalékkal nőttek a bruttó bérek az egy évvel korábbihoz képest, a családi adókedvezmények figyelembe vétele nélkül a nettó bérek 7,5 százalékkal nőttek az szja változások hatására (a családi adókedvezmények figyelembe vételével ennél feltehetően jóval magasabb mértékben). Ez mintegy 3,5 százalékos reálbér növekedésnek felel meg (a családi adókedvezményekkel pedig ennél magasabb).

A bruttó bérek a versenyszférában és a közszférában közel hasonló mértékben, 6,4 százalékkal, illetve 6,5 százalékkal nőttek. A rendszeres – bónuszoktól megtisztított – bérek 4,4 százalékkal nőttek a versenyszférában az előző havi 3,8 százalékos növekedés után, ami annak köszönhető, hogy idén májusban két munkanappal több volt, mint egy évvel ezelőtt, így összességében nem jelez gyorsulást a bérkiáramlásban.

Az év hátralevő részében Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője 4,5 százalék körüli bérnövekedésre számít, a bérek alakulása szerinte nem okoz majd inflációs nyomást, ezért a jegybanki döntésekre feltehetően semleges hatással lehet. Ami a foglalkoztatást illeti, Suppan figyelmeztető jelnek tartja, hogy a versenyszféra létszámnövekedése májusban 1,5 százalékra lassult az előző havi 2,1 százalékról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik