Pénzügy

Felzúdulás a nyugdíjszigorítás miatt

admin
admin

2011. 03. 02. 13:07

A szakszervezetek tiltakoznak az előre hozott nyugdíj megszüntetése ellen. Úgy vélik: országunk vezetői nincsenek tisztában a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj közötti különbséggel sem. Azt követelik döntéshozóktól, hogy hallgassa meg őket a Széll Kálmán Terv munkavállalókat érintő intézkedéseivel kapcsolatban.

„Zavaros nyugdíjtisztogatási elméletükkel százezrek életét kockáztatják felkészületlen, tájékozatlan döntéshozók, ezért az érdekvédelem azonnali egyeztetést követel” – áll a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) közleményében. Elképzelni sem tudják, milyen „új életpályamodellt” javasolhatnak a döntéshozók azoknak az embereknek, akik évtizedek alatt belefáradnak, kis híján belerokkannak a veszélyes, egészségre ártalmas munkába, ahonnan a korkedvezményes nyugdíj az egyetlen kivezető út.

A rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők is megdöbbenéssel értesültek a törvényes jogosultságaik egyoldalú megcsonkításának híréről. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy a reformcsomagban kilátásba helyezték a fegyveres testületeknél dolgozók korkedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségének megszüntetését – áll az fn.hu-nak írt levelükben. A BRDSZ a ellenzi az intézkedés bevezetését, és tiltakoznak, hogy a kormány „ismételten riogassák” a hivatásos állományból már nyugdíjba ment kollégáikat. A szakszervezet kifogást emel az ellen, hogy kétségessé tegyék a már megszerzett és törvényekben rögzített jogokat és ezeket megcsonkítsák.

Az VDSZ elnöke, Székely Tamás szerint szakmailag értékelhetetlen, sőt veszélyes a konkrétumok nélküli ötletelés, amely 3,8 millió munkavállaló bőrére megy. A kormány új gazdasági tervének nyugdíjakkal kapcsolatos kitétele szembemegy minden józan elképzeléssel – jelentette ki. „Aggasztó, hogy miközben a magánnyugdíjpénztárak megtakarításait kell felélni, az emberek nyugdíjba vetett hite is semmibe vész a kormány zavaros nyugdíjreform elképzelési miatt. Ráadásul, az átgondolatlan kijelentések tovább növelhetik a fekete megtakarításokat, a nyugdíjasokat pedig a létminimum alá taszítják – véli az elnök” – mondta Székely.

Nem tiszták a fogalmak

A korhatár előtti nyugdíjazás eltörlése a nők 40 év munkaviszony után nyugdíjba vonulási lehetőségével együtt feszültséget visz a nyugdíjrendszerbe – mondta az fn.hu-nak Simonovits András nyugdíjszakértő. Egy érettségizett 58 éves nő 40 év munkaviszonnyal elmehet nyugdíjba, míg egy 61,5 éves nő 39 éves munkaviszonnyal pedig nem – vagy ha igen, nagyon megbüntetik? Ez óriási feszültséget visz a rendszerbe, a rendszer átalakítása ebben a formában komolytalan – tette hozzá.

Ezt tervezi a kormány

A Széll Kálmán Tervben az szerepel: 2012-ben 550 milliárddal, 2013-ban és 2014-ben pedig 900 milliárddal javítják az államháztartás helyzetét. Ennek nagy hányadát a nyugdíjrendszer átalakításával akarják megtakarítani – jelentették be kedden. Kiderült: 2011. július 1-jéig felülvizsgálják a korengedményes nyugdíjakat, az év végéig pedig új nyugdíjrendszer születik, amelyben mindenki a nyugdíjkorhatárig dolgozik (azaz eltörlik a korengedményes és/vagy korkedvezményes nyugdíjakat). 2012. január 1-jén lép életbe az új, fenntartható nyugdíjrendszer.

 

Az érdekképviselők szerint a „szakértői” döntés-előkészítést minősíti, hogy még a kormánytagok is keverik a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjrendszer fogalmát, ezért nem tudni melyiket akarják eltörölni.

A korkedvezményes nyugdíj azoknak jár, akik veszélyes és egészségre ártalmas munkakörökben dolgoznak. Ám ide tartoznak többek között a fegyveres erők (katonaság, rendőrség) tagjai is.

A korengedményes nyugdíj azonban egészen mást jelent: annak, aki ezt igénybe szeretné venni, legalább 37 éves szolgálati idővel kell rendelkeznie, illetve nemsokára betölti az nyugdíjkorhatárt. Ebben az esetben a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a dolgozóknak a hátralévő járadékát, akiket létszámleépítés vagy egyéb ok miatt kénytelenek lennének elküldeni. Az előrehozott nyugdíjjal évente csaknem 10 ezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől. Mint arról az fn.hu már korábban beszámolt: a VDSZ ez év elején kiharcolta, hogy a nyugdíjazásnak ez a formája 2011-ben még nem szűnik meg. Ám hiába gyűjtöttek csaknem 20 ezer aláírást azért, hogy véglegesítsék, ez nem sikerült nekik.

A BRDSZ úgy ítéli meg, hogy a politikai döntéshozók egy olyan megállíthatatlan és visszafordíthatatlan folyamatot indítottak el a bejelentéssel, amelynek a következményeivel nem számoltak.

Az OÉT, OKÉT összehívását sürgetik

A vegyipari azonnali egyeztetést követel a döntéshozóktól. A VDSZ felháborítónak tartja, hogy a kormány 10 hónapja egyetlen kérdésben sem tekintette partnernek a szakszervezeteket. Székely Tamás szerint beláthatatlan következményekkel jár, ha a társadalmi párbeszéd kizárásával döntenek milliók sorsáról.

A rendőrök és belügyi dolgozók érdekképviselete is tiltakozását fejezi ki a társadalmi párbeszéd teljes kizárása, a belügyi ágazatban működő érdekegyeztető fórumok semmibe vétele, negligálása miatt. A BRDSZ felszólítja a Kormányt, hogy azonnal hívja össze a Rendvédelmi Érdekegyeztető Fórum soron kívüli ülését.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) szintén azt követeli, hogy hívják össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT), illetve az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsot (OKÉT), és a kormány kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Elfogadhatatlannak tartják, „hogy a sajtóból szerezzenek tudomást a közszolgálat munkavállalói és az őket képviselő szakszervezetek olyan fontos változásokról, mint például a korengedményes nyugdíjak fegyveres és rendvédelmi területen történő megszüntetése, vagy a lehetséges közszolgálati életpálya modellek kidolgozása” – áll az fn.hu-nak eljuttatott közleményükben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.