Pénzügy

Gigantikus leépítés: 700 dolgozót rúgnak ki Pécsett

Szeptember végétől hétszáz fővel kevesebben dolgoznak a pécsi Elcoteqben. A céges honlap mindazonáltal a folyamatos fejlődés ígéretével csábítja a végzős diákokat.

Szeptember végétől hétszázzal kevesebben dolgoznak a pécsi Elcoteqben; a leépítésre a megrendelésállomány csökkenése miatt van szükség – mondta Krippl Zoltán, a cég kommunikációs ügyekért felelős igazgatója.

Várhatóan 390 saját és 310 kölcsönzött munkaerőtől válik meg az elektronikai cég, a csoportos létszámleépítésről már a Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központot is értesítették. A pontos létszámot a következő napokban határozzák meg, miután befejezik a tárgyalásokat a cég üzemi tanácsával. Hangsúlyozta: a leépítés a vállalat minden egységét érinti.

a te lehetőséged a sikerünk

A cég honlapján a leépítésektől függetlenül továbbra is hangzatos szavakkal csábítja a végzős diákokat.

“Elméleti tudásod hasznosításához és a tapasztalatszerzéshez igazán jó munkahelyre van szükséged. Olyan cégre, amely folyamatosan fejlődik, ezáltal biztosítja a te fejlődésedet is. Egy cégre, ahol megbecsülik a tudást, az elkötelezettséget és a legfontosabbat, magát az embert. Te hozod a friss gondolatokat, mi pedig biztosítjuk számodra a gondtalan munkavégzés és fejlődés feltételeit. Szlogenünk: A Te lehetőséged a sikerünk.”

Az elektronikai termékeket gyártó, finn tulajdonú multinacionális vállalat mintegy 4000 munkavállalót foglalkoztat Pécsett, egynegyedük kölcsönzött munkaerő.

Január óta, a piaci helyzet gyors romlásához igazodva, az Elcoteq már csökkentette kapacitásait. Az év elején Baranya megye legnagyobb cége mintegy 450 saját dolgozót és 900 bérelt munkást küldött el. Áprilisban közölték azt is, hogy három helyett csak két üzemben folytatja a termelést az Elcoteq Pécsett. Ez nem járt újabb létszámcsökkentéssel, de a kevesebb megrendelés miatt összevonták a termelést, és a legkisebb alapterületű üzemből raktár lett.

A finn Elcoteq Network Corporation elektronikai gyártásszolgáltató – műfajában a legnagyobb Európában és a hatodik a világon – júniusban bejelentette, hogy észtországi, tallini tevékenységének nagy részét eladja termékei egyik fő vásárlójának, a svéd Ericsson távközlésiberendezés-gyártónak, közel 30 millió euróért. A nagy volumenű európai gyártást pedig Magyarországon, Pécsett összpontosítja ezentúl. Krippl Zoltán szerint azonban ennek kedvező hatását nem érzékelik, még túl kevés idő telt el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik