Pénzügy

Nyáron rúgják ki a tanárokat

Az öt-hatezret is eléri azoknak a pedagógusoknak a száma, akiket a legtöbb esetben törvénytelenül, határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatnak. Ők a szorgalmi időszak végén, nyárra munkanélkülivé válnak, és jobb esetben csak tanévkezdéskor helyezkedhetnek el újra - írja a keddi Magyar Nemzet.

A közalkalmazotti törvény és a munka törvénykönyve is a határozatlan idejű foglalkoztatást preferálja. Ám csak azért, hogy a szünidő alatti szabadságon ne kelljen bért fizetni, a közoktatásban ezreket szerződtetnek határozott időre – erősítette meg a lapnak Kerpen Gábor.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke hangsúlyozta, bizonyos esetekben, például helyettesítésre, egy konkrét feladat elvégzésére törvényileg is lehet határozott idejű szerződést kötni, ám itt a legtöbb esetben nem erről van szó. Azok egyébként, akiket így foglalkoztatnak, elvesztik a végkielégítést és a felmentési időt, ennél fogva a következő leépítésnél az ő munkahelyük a legveszélyeztetettebb, mert semmibe sem kerül az elbocsátásuk – mutatott rá Kerpen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik