Pénzügy

Egészséges a munkahelye?

A Szívbarát Munkahely pályázat nevezési határideje május 31-én jár le, a szervezők elsősorban azon cégek nevezését várják, amelyek törődnek kollégáik egészségével, sokat tesznek a munkahelyi stressz csökkentéséért, támogatják a rendszeres testmozgást és az egészséges táplálkozást.

A munkahelyi stressz évről évre egyre komolyabb problémát jelent Európában. Az Európai Unió és a WHO is kiemelten foglalkozik ezzel a problémával, és több javaslattal is előálltak a stressz csökkentésére – közölte az MTI-vel az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) szerdán.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (OSHA) szerint a munkahelyi stressz jelenti az egyik legnagyobb egészségügyi és biztonsági kihívást Európában. Csaknem minden negyedik munkavállalót érint, és a vizsgálatok szerint az elveszített munkanapok 50-60 százaléka a stressznek tudható be – derül ki a közleményből. Ez hatalmas költséget jelent a cégeknek az emberi kimerültség és a csökkent gazdasági teljesítmény miatt.

A stressz a második leggyakoribb munkahelyi egészségügyi panasz, amely az unió 27 országát tekintve a munkavállalók 22 százalékát érinti. 2002-ben az EU-15 országaiban a munkahelyi stressznek betudható éves gazdasági költség a becslések szerint 20 milliárd eurót tett ki.

Az OEFI azzal a céllal indította útjára a Szívbarát Munkahely pályázatot, hogy előtérbe helyezze azokat a vállalatokat, cégeket, amelyek sokat tesznek a munkavállalóik szívének egészségéért.

Az FN Stressz oldalán még több cikket olvashatnak a munkahelyi stressz, az egészségvédelem és a megelőzés témakörében. Tesztelhetik a cégüket is, mennyire törődik az alkalmazottak egészségével, a Bemondóban és a Tudósítóban pedig megoszthatják a tapasztalataikat a nagyközönséggel is.

Nagy volt az érdeklődés

Az elmúlt két évben több száz vállalat indult a pályázaton, amelyet három kategóriában hirdették meg: kis-, közepes és nagyvállalatok számára. Idén a korábbi évekhez hasonlóan ismét lesznek különdíjak, amelyekkel a legaktívabb munkahelyeket, valamint a vállalat társadalmi szerepvállalását, a jótékonyságot értékelik.

A Szívbarát Munkahely pályázatról bővebben itt olvashatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik