Pénzügy

Európai összefogás az iskolapadtól a munka világáig

A fiatalok társadalmi szerepvállalásának élénkítését tűzte ki célul az Európai Unió, mivel a munkaerőhiány ellenére is számos nehézséggel küzdenek a diákok a munkavállalás terén.
Az Európai Bizottság egy elemzése szerint a közösségnek nagyobb figyelmet kell fordítania a fiatalok oktatására, egészségügyi ellátására, valamint több odafigyeléssel, átfogó programok indításával kellene a diákoknak könnyebbé tenni az átmenetet az iskolából a munka világába.

A fiatalokat ösztönözni kell arra, hogy már tanulmányaik során több feladatot vállaljanak a társadalom életében, az európai ifjúság ugyanis nehezen találja meg helyét a munka világában; több és összetettebb problémával kell szembenéznie, mint régen a szüleinek – áll a Mobilitás által közzétett elemzésben.

A legtöbb munkahely széles látókört, szerteágazó ismereteket követel meg a jelentkezőktől, az álláslehetőségek fele pedig csak felsőfokú végzettség birtokában tölthető be. Az unió számos tagállamában minden harmadik fiatal az iskola elvégzését követő egy évben munkanélküliként él, hiányoznak ugyanis azok a nem szakmai, hanem egyéb kompetenciáik, melyek a munkavállaláshoz elengedhetetlenek lennének.

Ján Figel, az EU oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa szerint meg kell teremteni azt az oktatási környezetet, ahol a diákok továbbfejleszthetik a készségeiket, melynek birtokában érezhetik: helyük van a társadalomban. „A megoldást azonban nem szabad egyoldalúan keresni, hiszen több szakterület, így például az oktatás, az egészségügy, a vállalkozáspolitika, a kultúra, a sport bevonása egyaránt szükséges a megfelelő stratégia kidolgozásához” – tette hozzá.

A bizottság a változás érdekében a családokat, a nem kormányzati szervezeteket, tanárokat és munkaadókat is segítségül hívja, illetve az átmenet megkönnyítése érdekében az önkéntes munka végzését is jó megoldásnak találja az uniós biztos. A változás azért is sürgető, mert a közösség országaiban rohamosan nő a nyugdíjasok száma, így a szociális háló felelősei a társadalom egyéb rétegei lesznek. A rendszert azonban nehéz fenntartani az elöregedő Európában, ha a munkaerőhiány ellenére is nagyon magas a munkanélküliség a fiatalok körében – az európai 15-24 évesek között 4,6 millió.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik