Pénzügy

Pályázatok munkahelyteremtésre

A kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Szociális és Munkaügyi Minisztérium két pályázati programot indított. Az egyikkel új gépek, berendezések, technológiák megszerzésében, a másikkal pedig a magasan kvalifikált pályakezdők foglalkoztatásában nyújtanak anyagi segítséget.

Munkahelyteremtő beruházások támogatása
(kódjel: MPA-2008-1)

A Munkaerő-piaci Alapból indított program alapján 2,3 milliárd Ft támogatási keretösszeg – vissza nem térítendő támogatás – áll a pályázók rendelkezésére.

A pályázaton olyan, Magyarországon bejegyzett vállalkozások vehetnek részt, amelyek a benyújtás időpontjában még nem kezdték el a beruházásaikat. A pályázattal szerzett összeg beszerzésre, valamint a hátrányos helyzetű térségekben új létesítmények építésére fordítható.

Magas hozzáadott értékű tevékenységek munkahelyteremtő beruházásainak támogatása
(kódjel: MPA-2008-2)

A program keretében a szaktárca olyan üzleti vállalkozásokat támogat, amelyek magas hozzáadott értékű tevékenységet végeznek, és viszonylag minimális tárgyi eszközfejlesztéssel jelentős számú új munkahelyet teremtenek – főképp a felsőfokú végzettségű pályakezdők számára.

A hazai forrásból indított program alapján 360 millió Ft támogatási keretösszeg áll rendelkezésre. A pályázók két támogatási kategória közül választhatnak attól függően, hogy nyilvántartott vagy nem nyilvántartott álláskeresőket, pályakezdő fiatalokat, illetve munkahelyük elvesztésével fenyegetett munkavállalókat alkalmaznak-e az új munkahelyeken. Mindkét kategóriában a létszámfejlesztés személyi jellegű költségeinek – a munkavállalók bruttó bérköltsége, a tb- és munkaadói járulék – 65-75 százalékát térítik meg.

További információ

Benyújtási határidő mindkét pályázatnál: 2008. április 4.
A pályázati anyagokat a területileg illetékes regionális munkaügyi központok várják, ahol szakemberek adnak részletes információt a programokról.
A teljes dokumentációt a regionális munkaügyi központoknál és a kirendeltségeknél lehet átvenni, vagy letölthető a munkaügyi tárca honlapjáról.
A támogatásról 2008. május 28-ig születik döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik