Pénzügy

Marad az állam a felsőoktatásban

Teljes tévedésen alapulnak azok a napilapokban megjelent híradások, amelyek szerint az állam azt tervezi, hogy kivonul a felsőoktatás finanszírozásából – áll az OKM csütörtöki közleményében.

A mai napilapokra hivatkozva a FigyelőNet is beszámolt a szocialista frakció állítólagos hosszú távú elképzeléseiről, amely szerint az állam fokozatosan kivonulna a felsőoktatás szabályozásából és finanszírozásából, a szférának jutó pénzt pedig nem közvetlenül az iskoláknak, hanem a tanulmányok finanszírozására felhasználható „jegyként” a hallgatóknak adná a tárca. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az MSZP frakció tagadja, hogy volna ilyen elképzelés.

A Magyar Hírlap informátora szerint a tandíj csak az első lépés a felsőoktatás reformjában, a folytatásról annyit lehet tudni, hogy az átmenet idején fokozatosan nő a hallgatóknak juttatott állami hozzájárulás, az intézmények pedig egyre nagyobb szabadságot, viszont kevesebb pénzt kapnak majd. A felszabaduló milliárdok pályázat útján szintén a hallgatók közt oszlanak el. Az új rendszerben az egyetemek lényegében gazdasági társaságként működnének, így a dolgozók sem közalkalmazottak lennének. Becslések szerint a módosítások a felsőoktatási intézmények több mint felének megszűnését vonhatják maguk után, az ágazat racionalizálása pedig iskolák összevonását is maga után vonja.

A Szabó Zoltán, az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának MSZP-s elnöke több lapnak megerősítette, hogy a kormányban a fenti elképzelések élvezik a legnagyobb támogatottságot, a Népszabadság pedig egy Szabóval folytatott háttérbeszélgetésre hivatkozva jelentette meg ezeket az információkat.

Cáfol az MSZP és az OKM

Sem a minisztériumon belül, sem a kormányban nincsenek ilyen elképzelések vagy tervek – cáfolta közleményében az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóirodája a Szabó Zoltán által elmondottakat. A felsőoktatási törvény éppen most elfogadott módosítása értelmében az egyetemek állami támogatása nem csökken, sőt a fejlesztési részhozzájárulásból befolyt összeg teljes egészében az egyetemeknél marad – szögezi le a közlemény.

Tatai-Tóth András, az MSZP-frakció oktatási és kulturális munkacsoportjának vezetője kérdésünkre leszögezte, hogy „a különböző képviselők egyéni ötleteire alapozott lapinformációk csak a nyári uborkaszezonnak tudhatók be”. Mint mondta, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetőjeként felelősséggel állítja, hogy sem a pártban sem a munkacsoportban nem merült fel az állam felsőoktatás finanszírozásából való kivonulásának kérdése. Szabó Zoltán, kérdésünkre nem kívánta kommentálni a sajtóértesüléseket.

A tandíj csak az első lépés

Az OKM szerint ugyanakkor helytálló a lapoknak az a megállapítása, hogy a fejlesztési részhozzájárulás (fer) most elfogadott bevezetése csak a felsőoktatási reform első lépése. A legközelebbi tervek között szerepel egy felsőoktatási kerekasztal létrehozása. Ahogy korábban a FigyelőNet is írta, a tárca már július 10-én nyilvánosságra hozta a reform tervezett lépéseit tartalmazó menetrendet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik