Pénzügy

Számolja ki fizetését a Gyurcsány-csomag után!

Az Új egyensúly program két lépcsőben növeli a bérterheket. A FigyelőNet bérkalkulátorával összehasonlíthatja a megszorítások előtti nettó fizetését a szeptember és január utánival.

Az államháztartás rendbetételéért a munkavállalóknak is több közterhet kell fizetniük. Ez év szeptemberében az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke a jelenlegi 4 százalékról 6 százalékra emelkedik, valamint a munkavállalói járulék 1 százalékról 1,5 százalékra. A második lépcsőben tovább emelik az egyéni egészségbiztosítási járulékot, amely 2007. januárjában 6-ról 7 százalékra nő. Egy új adónemet is bevezetnek a jövő év elejétől. Azokat magánszemélyeket, akiknek az éves összevont jövedelme meghaladja a 6 millió forintot, szolidaritási adó fizetésére kötelezik. Az adó alapja a 6 millió forintot meghaladó jövedelemrész, az adó mértéke pedig a 6 millió forint feletti jövedelem 4 százaléka.

A kormány nem módosított azon a tervén, hogy az alsó szja-kulcs sávhatárát a jelenlegi 1 millió 550 ezerről felemelje 1,7 millió forintra, ami szintén érinti a nettó bérek alakulását.

A FigyelőNet bérkalkulátorával kiszámolhatja, hogyan fog változni a bére az intézkedések hatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik