Pénzügy

Munkaügyi razziák: eljárás 20 külföldivel szemben

Hatvanmillió forintnyi munkaügyi bírságot szabtak ki, és húsz külföldi állampolgárral szemben kezdeményeztek szabálysértési eljárást a fővárosi és környékbeli építkezéseken tartott razziákon.

A március 22-23-án végrehajtott munkaügyi, idegenrendészeti és közrendvédelmi akcióban a határőrök mellett a munkaügyi felügyelőség, a rendőrség, valamint a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai vettek részt – írta közleményében Kovács Iván alezredes. A rendészeti hatóságok 215 munkáltatónál 1 300 munkavállalót ellenőriztek. Húsz román és ukrán állampolgár ellen a határőrség kezdeményezett szabálysértési eljárást, a munkaügyi felügyelőség 420 munkavállalónál állapította meg, hogy írásos munkaszerződés, illetve bejelentés nélkül dolgoztak. A megállapított jogsértések miatt a hatóságok 60 millió forint munkaügyi bírságot szabtak ki, a külföldiek szabálytalan foglalkoztatása miatt pedig 16 millió forint befizetésére kötelezték a munkaadókat.

A feketemunka felszámolásáért indított kormányprogramban a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény szigorító módosításai ez év január elsején léptek hatályba. A száz fővel megerősített munkaügyi ellenőrző szervezet célzott vizsgálatokat tart az idei évben, többek között az építkezéseken is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik