Pénzügy

OÉT: nyilvános vita a minimálbérről

Nyilvános alku kezdődött a minimálbér emeléséről az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki plenáris ülésén, de megegyezés még nem született, a tárgyalást jövő héten folytatják. Az eddigi 57 ezer forint helyett a munkaadói oldal 62 ezer forintot ajánlott, és 63 ezer forintot igényeltek a munkavállalók képviselői.

A pénteki ülésen a jövő évi országos bérajánlásra a munkaadói oldal a bruttó bérek 3,5-4,5 százalékos emelését tartotta lehetségesnek, de a munkavállalói oldal szerint ez nem elégséges ahhoz, hogy fedezze a reálbérben számított 4 százalékos emelést. A partnerek abban egyetértettek, hogy három évre szóló megállapodást kívánnak kötni a minimálbér emeléséről, amelyben szerepelne a szakképzetteknél alkalmazott, és a kötelező minimálbérhez rendelt szorzószám. A szorzószámot a munkaadói oldal csak a cégek felé történő ajánlásként fogadná el, a munkavállalói oldal ugyanakkor ennek használatát is kötelezővé tenné. A felek további szakértői egyeztetést követően a jövő héten pénteken folytatják a tárgyalást.

Mint arról már beszámoltunk, miután a kormány beterjesztette az Országgyűlés elé a minimálbérrendszer átalakítására tett javaslatait az OÉT munkavállalói és munkaadói képviseleteinek egyetértése nélkül, a két „mellőzött” oldal legkésőbb e hét péntekig közös javaslatot akart a kormányzat elé terjeszteni. Egyik oldal sem ért ugyanis egyet azzal, hogy a garantált legkisebb bért törvényben szabályozzák, hanem háromoldalú megállapodásban rendeznék a minimálbér ügyét. A törvényalkotás folyamatát figyelembe véve legkésőbb jövő hét péntekig megállapodásra kell jutnunk, ha a minimálbér-szabályozást háromoldalú megállapodás alapján képzeljük el – hangsúlyozta múlt héten az OÉT plenáris ülésén a munkáltatói oldal szóvivője. Az egyeztetések egész héten folytak, mégsem sikerült megegyezniük az eredetileg határidőként kitűzött mai napig.

A kormány múlt héten közölte, nem zárkózik el egy háromoldalú megállapodástól, amennyiben azt tartalmilag megfelelőnek találják. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik