Gazdaság

A NAV egy külföldi tulajdonú webáruháznál razziázott Budapesten

Az adóhatóság egy külföldi tulajdonban lévő webáruház magyarországi leányvállalatánál tartott házkutatást Budapesten – értesült a 24.hu. Információink szerint a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Közöttük adónyomozók is, akik iratokat foglaltak le. Feltehetően bűncselekmény – költségvetési csalás – gyanúja merülhetett fel a cég tevékenységével kapcsolatban.

Kérdésünkre a NAV megerősítette az ellenőrzés tényét és indokát. Ennek alapján úgy tűnik, többről van szó, nemcsak Budapesten razziáztak. Azt írták, összehangolt országos akció volt, amelyben 4,5 milliárdos áfacsalás miatt nyomoznak:

A NAV pénzügyi nyomozói az NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatalával együttműködve nagyszabású, országos akciót hajtottak végre, aminek célja egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása. A bűnszervezet tagjai ellen 4,5 milliárd forint összegű költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás.

Forrásaink, illetve a Zoom.hu korábbi híre alapján a NAV a cseh érdekeltségű Mall.hu-nál razziázott. A cég a honlapján úgy tájékoztatta ügyfeleiket, hogy átvételi pontjaik és ügyfélszolgálatuk technikai okok miatt jelenleg nem elérhető. Úgy tudjuk, az internetes áruház Lehel téri átvevőpontja is zárva van.

A cég az eladott termékei után feltehetően nem fizette meg az áfát. Egy forrásunk szerint  azzal is trükközhettek, hogy kis csomagolási hibás terméknek álcázva adtak el elsőosztályú termékeket – jóval olcsóbban a piaci árnál.

A Mall.hu jelenleg a negyedik legnagyobb webáruház Magyarországon. Levelezési címeként honlapjukon az Internet Mall Hungary Kft. van megadva. E mögött egy amszterdami bejegyzésű vállalat van feltüntetve tulajdonosként, az Opten céginformációs rendszere szerint. Piaci információink szerint a holland cég tulajdonosai a cseh gyökerű Rockaway Capital nemzetközi tőkebefektetési vállalat. A Rockaway-é az arukereso.hu-t működtető Online Comparison Shopping Kft. is.

Az Internet Mall Hungary mérlege szerint 2016-ban 10,4 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami több mint egymilliárd forinttal maradt el az előző évitől. Ám a cég tavaly is masszívan veszteséges volt, csakúgy mint a megelőző négy évben. A cég 2016-ban 1,6 milliárd forint veszteséggel zárt.

Kerestük a tulajdonost is a tárhelyszolgáltató cseh emailcímén, amint válaszol, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS 16:23 – A Mall.hu cikkünk megjelenése után az alábbi közleményt adta ki:

A mai nap során egy munkavállalónk tevékenysége kapcsán a NAV és az NNI helyszíni vizsgálatot kezdeményezett társaságunknál. Mindenben együttműködünk a hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyomozást mielőbb megnyugtatóan lezárhassák, a nyomozás sikere érdekében további információt jelenleg nem áll módunkban megosztani.

A hatósági intézkedés miatt vásárlóink megrendeléseit jelenleg nem tudjuk teljesíteni, de minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a normál üzletmenetet és a megrendelt árukat kiszállítsuk.

Az okozott kényelmetlenség miatt elnézést kérünk és köszönjük vásárlóink türelmét. Amint újabb megosztható információval rendelkezünk, közvetlenül tájékoztatjuk érintett vevőinket.

A Mall.hu ügyvezető igazgatója éppen a mai napon nyilatkozott arról, hogy tízszer akkora forgalmat is hozhat a Black Friday, mint egy hagyományosan erős akciós nap:

Akár 94 százalékos kedvezményt is kifoghatunk a Black Fridayen
Az átlagos kosárérték a 36 ezer forintot is elérheti.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik