Gazdaság

Orbán Viktor barátjának cége fogja feltölteni a bankfiókokat, bankautomatákat

Pár napja megírtuk, hogy Orbán Viktor barátja, Garancsi István cége megvásárolta a G4S Biztonságtechnikai Zrt.-t a brit G4S International Holding Ltd-től.

Biztonsági céggel bővült Garancsi István birodalma
Az Orbán Viktor barátjaként számon tartott üzletember a brit G4S magyar leányvállalatát vásárolta meg.

A GaranSec Zrt. be is jelentette a Gazdasági Versenyhivatalhoz az ügyletet, erre a fúzió miatt kötelezett. A hivatal versenyjogi szempontból vizsgálhatja az összefonódást, de a bejelentés önmagában nem von maga után versenyjogi vizsgálatot. Megkérdeztük a hivatalt, indítanak-e versenyjogi eljárást, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A bejelentés szerint Garancsi cége 100 százalékban tulajdonosává válik a következő cégeknek:

  • G4S Készpénzlogisztikai Kft.
  • G4S Holding Kft.
  • G4S Biztonságtechnikai Zrt.

A hvg.hu azt írta, hogy a GaranSec Zrt. egyedüli részvényese a Videoton FC-t és a Market Építő Zrt.-t is tulajdonló Garancsi. A társaságot mindössze egy hónappal ezelőtt jegyezték be, Garancsi a vezérigazgató is, igazgatóság és felügyelőbizottság nincs.

Kormányközeli vállalkozók átvesznek egy teljes iparágat

Nemcsak Garancsi az egyetlen kormányközeli vállalkozó, aki mostanában beszáll a készpénz szállításba. A G7 alapos cikkben járt utána, hogy kormányközeli vállalkozók teljesen átveszik az uralmat az iparág felett.

Ez azért fontos, mert a jövőben az ő cégeik fogják feltölteni a bankfiókokat, bankautomatákat, kiszállítani a nyugdíjakat, és összeszedik, majd feldolgozzák azt az elképesztő mennyiségű készpénzt, amit elköltünk a boltokban.

A lap szerint nem zárható ki az, hogy a jövőben az árverseny megszűnhet, például egyszerre fognak  árat emelni, ami drágíthatja a készpénz használatot. Illetve a hatalomhoz közeli vállalkozók rálátnak komplett vállalatcsoportok, boltok, üzletek teljes készpénz forgalmára, írták.

FRISSÍTÉS: A GVH válasza szerint a GaranSec bejelentésének vizsgálata jelenleg folyamatban van. A 8 napos ügyintézési határidő 2017. november 14-én jár le, eddig az időpontig kell eldöntenie a GVH-nak, hogy indít-e versenyfelügyeleti eljárást az összefonódás tekintetében.

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik