Gazdaság
Budapest, 2013. március 20.
Gablini Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlõdési Tanácsa (NFFT) tagja, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke, a Gépjármû-márkakereskedõk Országos Szövetségének elnöke az NFFT ülésén a Parlament Delegációs termében 2013. március 20-án. Az ülés napirendjén a következõ témák szerepelnek: a Nemzeti Közlekedési Stratégia téziseinek vitája; a Tanács 2013. évi munkatervének és költségvetésének vitája és elfogadása; döntés az NFFT tevékenységérõl készült beszámoló Országgyûlés elé terjesztésérõl.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Üzent az MGYOSZ a kormánynak: nem elég az eddigi járulékcsökkentés

24.hu
24.hu

2017. 11. 07. 15:45

A szakképzés tartalmi átalakításában az állam és a kamara mellett a munkaadói szakmai szövetségeknek is nagy szerepet kell kapniuk – hangsúlyozta Gablini Gábor, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke egy szakmai rendezvényen kedden Budapesten.

A munkaerőpiac aktualitásai és a szakképzés jövője témában tartott eseményen az MGYOSZ alelnöke hozzátette: mindez azért fontos, mert a 21. századi, tudás alapú gazdaság és társadalom korszakában a szakmai jövőképeket, továbbá a munkaerőigényt és a tőlük elvárható tudásszintet egyedül a munkaadói szövetségek tudják megfogalmazni.

A szakképzés problémái közül példaként említette lemorzsolódást, a pályaelhagyók magas számát (az OKJ-s képzésbe beérkező 100 tanulóból csupán 18-an helyezkednek el), ebben a tekintetben Magyarország Európában listavezető. Ez nem azt jelenti, hogy rossz a képzés, a problémák a képzésbe bekerülésnél és a képzésben résztvevők motivációival vannak – jelezte. Ezen a helyzeten a szövetség alelnöke szerint a megfelelő pályaorientációval, pályaválasztási tanácsadással, továbbá a szakképzésbe kerülők kiválasztásánál az úgynevezett maradék-elv felszámolásával lehet javítani. Utóbbi megszüntetésére azért is szükség van, mert a 21. században a szakképzés tudást és kreativitást igényel – fogalmazott az alelnök.

Nem elég!

A munkaerőhiányt kezelni kell, ugyanis ez a jelenség már akadályozza az ország fejlődését – mondta. Hozzátette: le kell lassítani vagy meg kell állítani a külföldre irányuló munkavállalási célú kivándorlást, béremelésre, azon belül a nettó bérek emelésére, valamint a magyar kis- és közepes vállalkozások (kkv) erősödése érdekében az eddigieknél nagyobb munkaadói járulékcsökkentésre van szükség.

Járulékcsökkentés alatt a szociális hozzájárulási adó további mérséklésére gondolt. A szocho tavaly még 27 százalék volt, idén 20 százalékra csökkentették, jövőre pedig 19,5 százalék lehet.

Gablini Gábor a további járulékcsökkentést azzal indokolta, hogy a munkaadói terhek eddigi csökkentése érdemben nem javított a vállalkozások helyzetén.

Vagy másképp fogalmazva:

Miskolc, 2017. október 5.
Dolgozók a Robert Bosch Power Tool Kft. és Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. miskolci üzemében 2017. október 5-én. Ezen a napon avatták fel a Bosch összesen mintegy 290 millió forint kormányzati támogatással megvalósuló miskolci tanmûhelyfejlesztéseit a borsodi megyeszékhelyen lévõ vállalat 15. születésnapján.
MTI Fotó: Vajda János
A multiknak kedvez igazán a járulékcsökkentéssel a kormány
Sokáig nem tartható fenn az erőltetett ütemű béremelés, nyögnek a kis cégek, és a közszféra.

A kkv-szektor foglalkoztatja nagy többségben a magyar munkavállalókat, egy részük azonban a mindennapi létért küzd, ha az állam nem tud segíteni ennek a munkaadói rétegnek, akkor nem lesz érdemi elmozdulás az ország gazdasági teljesítményében– közölte a szövetség alelnöke.

Tegyük hozzá: jövőre is emelni kell a minimálbért, ami még a szochocsökkentés mellett is tetemes kiadás lesz:

Budapest, 2016. június 19.
Tízezer forintos bankjegy egy farmernadrág hátsó zsebében.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a munkáltatóknak a kötelező béremelés miatt
Hiába az adócsökkentés, 10-20 ezer forintos pluszkiadással kell kalkulálni.

Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese arról számolt be, hogy a fővárosban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017 első fél évében a 15-64 éves korosztályban az előző év azonos időszakához képest 12 ezerrel, 2010-hez képest pedig 134 ezerrel nőtt a foglalkoztatás. Budapesten a munkanélküliségi és a foglalkoztatási helyzet az országos átlagnál is lényegesen jobb – mondta. Hozzátette: Budapest munkanélküliségi rátája az Európai Unió 275 metropolisa között a 13. legjobb volt 2016-ban.

Az MGYOSZ 1902-ben alakult, a szövetség képviseli a versenyszféra több mint 60 százalékát a befektetett tőke, a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. A szövetség 6000 közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít.

Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.