Gazdaság

Nyugdíjbukta: hideg zuhanyként érheti azokat, akik még aktív korúak

Az OECD friss, a társadalom elöregedéséről és a növekvő egyenlőtlenségekről szóló tanulmányában bukkant rá egy igen érdekes ábrára a Portfolio.hu. A kimutatás azt vizsgálja, mennyit veszít valaki a nyugdíjából amiatt, ha az aktív munkával eltölthető évekből valamennyit munkanélküliként tölt ahhoz képest, mintha valaki nyugdíjba vonulásáig végig dolgozna.

Egészen pontosan azt vizsgálták, hogy mennyivel jár rosszabbul egy olyan átlagbért kereső ember, aki 25 évesen kezd el dolgozni, de a nyugdíjba vonulásig 10 évet munkanélküliként tölt, annál, mint aki már 20 évesen elkezd dolgozni, ugyanúgy átlagfizetést kap, de a nyugdíjas évekig megszakítás nélkül dolgozik.

Íme, a magyarok számára megrázó végeredmény:

Ez azt jelenti, hogy a kieső munkaévek a magyarokat érintik legnegatívabban a nyugdíjba vonuláskor a vizsgált nemzetek között. A számítások szerint majdnem 33 százalékkal kevesebb nyugdíjat kaphatnak akik 10 évre kiestek, mint akik végig tudtak dolgozni.

Kiemelt kép: A közmunkás egy V alakban végződő bottal húzza össze a metszés után a földre hullott gallyakat a szakolyi önkormányzat 10 hektáros gyümölcsösében. A közmunka egyébként beleszámít a szolgálati időbe. Fotó: MTI, Balázs Attila

Ajánlott videó

Olvasói sztorik