Gazdaság

Mennyi pénzt kapnak a nyugdíjasok év végén?

Az év végi pénzosztás három tételből áll össze:

  • 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány
  • nyugdíjprémium
  • nyugdíjemelés korrigálása.

Az utalványt leszámítva nem mindenki kap azonos összeget. A nyugdíjprémiumot úgy számolják ki, hogy a GDP növekedésének mértékéből (a kormány szerint ez 4,1 százalékos) kivonnak 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal.

Vagyis így 0,6-del kell felszorozni a havi nyugdíj negyedét azoknak, akik 80 ezer forintnál kevesebbet kapnak, havi 80 ezres nyugdíj fölött pedig 0,6×20 000, azaz 12 ezer forint lesz a prémium.

Végül a nyugdíjemelést korrigálják, ami azért jár, mert az infláció (2,6 százalék) növekedése nagyobb a nyugdíjemelésnél (1,6 százalék). A kettő közötti különbséget, 1 százalékot kifizetnek a nyugdíjasoknak, méghozzá januárig visszamenőlegesen. Egy példa: ha valaki 121 ezer forintos átlagnyugdíjat kap, annak 13 310 forinttal korrigálják a nyugdíjemelését.

Az átlagnyugdíjas tehát megkapja az utalványt, a 12 ezres prémiumot, valamint a 13 ezer forintos korrekciót, ami így összesen 35 ezer forintot jelent.

A nyugdíjprémiumot és a korrekciót novemberben utalják, ezt a héten ígérte meg Balog Zoltán. Az Erzsébet-utalványokat tavaly decemberben vitték ki.

(hvg.hu)

Kiemelt kép: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik