Gazdaság
Chef is pouring rice in stewpan, toned image

Rákot okozhat, ha csak egyszerűen megfőzi a rizst

24.hu
24.hu

2017. 09. 15. 14:15

Korábban a témában:

Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod – írta a brit közszolgálati televízió “Bízz bennem, orvos vagyok!” című műsorára hivatkozva a Pénzcentrum. Az arzén miatt lehet ez, amivel a termesztés során kerül kapcsolatba a rizs.

Mindez úgy derült, hogy a műsorban ellenőrzött körülmények között tesztelték, a különböző főzési technikáknál a kész rizs mennyi arzént tartalmaz még.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika mellett, vagyis amikor egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.