Chef is pouring rice in stewpan, toned image
Gazdaság

Rákot okozhat, ha csak egyszerűen megfőzi a rizst

24.hu
24.hu

2017. 09. 15. 14:15

Korábban a témában:

Rákot, szívproblémákat és cukorbetegséget is okozhat, ha te is a legnépszerűbb rizsfőzési technikát alkalmazod – írta a brit közszolgálati televízió “Bízz bennem, orvos vagyok!” című műsorára hivatkozva a Pénzcentrum. Az arzén miatt lehet ez, amivel a termesztés során kerül kapcsolatba a rizs.

Mindez úgy derült, hogy a műsorban ellenőrzött körülmények között tesztelték, a különböző főzési technikáknál a kész rizs mennyi arzént tartalmaz még.

A kísérletből az derült ki, hogy az arzén nagy része benne marad a kész rizsben a legnépszerűbb főzési technika mellett, vagyis amikor egy adagnyi rizsen egyszerűen elforralunk két adagnyi vizet.Ha nem dupla, hanem ötszörös mennyiségű vizet használunk, és a főzés után kiöntjük a maradék folyadékot, akkor az arzénszint megfeleződik, azonban ennél is biztonságosabb technika, ha:

  • éjjelre beáztatjuk a rizst, majd
  • addig mossuk és öblítjük, míg a víz teljesen tiszta lesz,
  • jól leszűrjük,
  • majd 1:5 arányban vizet öntünk hozzá,
  • a fölös vizet pedig a főzés végén kiöntjük.

Ebben az esetben 80 százalékkal csökken a kész rizsben az arzén mennyisége.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.